Искат промяна в собствеността на сградата на бившия Медицински институт в Добрич
Искат промяна в собствеността на сградата на бившия Медицински институт в Добрич / netinfo
От година и половина има искане за промяна в статута на комплекса от сгради, обслужващи бившия Медицински институт в Добрич. Това съобщи главният секретар на Областна управа - Драгой Драгоев. Общата площ на комплекса, в който влизат сградата на учебния корпус и бившето общежитие, е близо 35 хил. кв. метра.

Имотът сега е публична държавна собственост, дадена за управление на Министерството на образованието. Прекият стопанин на комплекса е Медицински университет - Варна. Искането за промяна на статута на сградите е внесено от ръководството на университета. Предлага се те да станат частна държавна собственост под управлението на Областна управа-Добрич.

Процедурата по прехвърлянето е стигнала до министерството на регионалното развитие, от където преписката трябва да бъде внесена в МС.

Според Драгой Драгоев има няколко варианта за управление на имота, когато той премине към Областна управа. Интерес да ползват сградата на учебния корпус са заявили от Гражданска защита и от Министерството на правосъдието.

Общежитието би могло да се прехвърли на община Добрич и да продължи да се отдава под наем или пък да се премине към продажба на апартаментите на наемателите.