Гара Кардам стачкува, влакът тръгва със закъснение
Гара Кардам стачкува, влакът тръгва със закъснение / Sofia Foto Agency

Влакът от Кардам за Варна, който по разписание тръгва в 10.40 часа ще потегли със закъснение след 11.00 часа заради предупредителната стачка на железопътните работници, информира за Дарик регионалният координатор на КНСБ Гинка Василева. Дежурната смяна на гара Кардам се включва в предупредителния протест, организиран от синдикатите в железниците. Заради стачката влаковете в цялата страна спират движение от 10.00 до 11.00 часа днес. Причината за протеста е  недоволството на профсъюзите заради предстоящите съкращения и липсата на гаранции за инвестициите в сектора.

Ако синдикатите и държавата не се договорят, стачката ще прерасне в безсрочна, като движението на влаковете от 11 март ще бъде спирано от 8 до 16 часа, припомни Василева. По думите й сред работещите в железниците има голямо напрежение и страх, предвид предстоящите структурни промени и съкращения от 30 %.

Преговорите между синдикатите и НКЖИ продължават днес в следобедните часове.

Служителите на жп гара Добрич няма да участват в предупредителната стачка, но в зависимост от изхода на преговорите този следобед може да се включат в безсрочните ефективни действия, съобщи още Гинка Василева.