Среща на експерти по образованието в Стара Загора
Среща на експерти по образованието в Стара Загора / Дарик Добрич
Национална среща на общинските експерти по образование се състоя в Стара Загора. В нея участваха и добрички представители – експертите Горан Панов, Снежана Вачева, Живко Тодоров и общинският съветник от комисията по образование Боян Саркизов.

Участниците в срещата посетиха ОУ”Кирил Христов” и Детска градина N 10 „Светлина” и се запознаха с добри практики в учебните заведения. Проведена бе кръгла маса на тема „Заедно за българските деца – ангажименти, отговорности, проблеми”. Участваха експерти по образованието, омбудсмана на Стара Загора, експерти от Социално подпомагане и Закрила на детето, директори на училища и представители на Младежки общински съвет – Стара Загора.

Дискутират качественото образование на национална среща (СНИМКИ)
 
Дебатирани бяха проблеми и добри практики относно програмиране, дегитализация на образованието, роботизация, обучение в ИТ технологии, патриотично и гражданско образование, приобщаващо и професионално образование. Засегната бе и темата за превенция и задържане на децата в училище. Като добра практика бе посочен проектът ”Превантивни летни програми”, с цел осмисляне свободното време на децата с разнообразни дейности.
 
Зам.-министърът на образованието Деница Сачева даде разяснение относно финансиране на образованието и посочи добрите взаимоотношения между Министерството и Националното Сдружение на общините в Република България. Дима Коцева от Дирекция „Финанси“ в МОН подчерта, че парите за образование, ще се увеличават и до сега два милиарда и триста милиона лева влизат в общините за образование.