Добрич щял да бъде сред градовете с най-добри показатели за въздуха
Добрич щял да бъде сред градовете с най-добри показатели за въздуха / Дарик Добрич, архив

Отчет за изпълнение на дейностите, заложени в Общинската програма за опазване на околната среда през 2013 година бе представен днес на сесията на Общинския съвет от кмета Детелина Николова. Тя посочи, че се работи по основните приоритети - подобряване качеството на атмосферния въздух, доизграждане и обогатяване на зелената система, подобряване състоянието на дерето на река Добричка, по-висока ефективност на дейностите по управление на отпадъците на територията на общината и подобряване състоянието на водопроводната и канализационната система.

Кметът коментира публикации от последните няколко месеца, в които се твърди, че Добрич е сред най-замърсените градове в страната. „Определено искам да сте много спокойни и уверени в това, което изпълняваме като мерки за намаляване на нивата на замърсеност и нивата на фините праховите частици. Докладите, които се цитираха, са за 2011 и 2012 година. През 2013 година, с монтирането на новата автоматична станция за контрол на чистотата на въздуха в кв.”Добротица”, Добрич има съвсем други показатели. През април т.г. Изпълнителната агенцията към МОСВ ще публикува всички данни за 2013 година и Добрич ще бъде сред градовете с най-добри показатели, благодарение на мерките, които изпълняваме”, заяви Детелина Николова.

Тя допълни, че добричлии би трябвало да имат самочувствието, че живеят на добро място и подкрепи мнението си с проучването на Дарик и в.”24 часа” „Най-добрият град за живеене”. В читателската класация на двете медии Добрич зае четвъртото място сред 27-те областни града.

Съветникът от БСП Иван Добрев обаче постави няколко проблема. „Аз не смятам, че живеем в чист и приветлив град, що се отнася до състоянието и почистването на улиците и обезпрашаването през летния период”, заяви Добрев. Той попита как общината работи с фирмите, които правят подземните комуникации, защото те оставяли след себе си улици в лошо състояние. Добрев заяви, че трябва да бъдем безкомпромисни относно нерегламентираните сметищата и посочи, че камиони продължават да изхвърлят отпадъци по посока на Кобаклъка. Той препоръча да се помисли и за по-добро почистване на района след мостовете в посока към Кобаклъка, където има строителни борси и много хора пазаруват там.

 

Николова припомни, че за тази година са предвидени 700 хил.лв. за изкърпване на уличната мрежа, които пак ще бъдат недостатъчни, защото ВиК не възстановява дупките след отстранените аварии. Преди дни тя се е срещала с шефа на държавното дружество Юлиян Иванов и двамата са разговаряли по проблема. Той е изтъкнал, че след подписването на договора с новия доставчик на ел.енергия дружеството ще може да реализира икономии и да ги влага във възстановяване на настилките след аварии. Николова заяви още, че договорът с фирма „АСА” за миене и метене на улиците се контролира и че в момента фирмата чисти регулите и след това ще пристъпи към измиване на уличната мрежа.