Добрич е на седмо място в Индекс на местната система за почтеност
Добрич е на седмо място в Индекс на местната система за почтеност / Дарик Добрич

Добрич е на седмо място между всички 28 областни града в страната в класация за почтеност на местно ниво. Изследването е направено за края на 2014 и 2015 г. от Асоциация „Прозрачност без граници" и нейните партньори в областните центрове. Проектът се нарича „Индекс на местната система на почтеност" и се реализира в рамките на три години със съдействието на Фондация „Америка за България". Той е продължение на аналогичен, осъществен преди години в национален план.

През първата година на инициативата са направени проучвания и оценки на 9 участници, имащи отношение към местната система на почтеност - кмет и администрация, Общински съвет, бизнес, граждански организации, медии, съдилища, полиция, политически партии. Всички те са оценявани за капацитета им и ролята в усещането за почтеност и липса на корупция в съответния град, за техните прозрачност, отчетност и почтеност. Оценките са правени по разработена от Асоциацията унифицирана система, на база факти, документи, интервюта, наличие на данни в интернет и медии.

Високото място на повечето градове се дължи на местните администрации, констатират от Асоциацията. Най-големи длъжници в местната система на почтеност са бизнесът, медиите, както и политическите партии. Оценката е по петобална система. Начело на общата класация са София, Бургас, Стара Загора, Русе, Габрово, Пловдив, а в дъното - Хасково, Варна, Видин, Кърджали, Силистра, Кюстендил, Пазарджик.

За Добрич общата оценка е 3.31. Общинският съвет има 3.53 и заема непрестижното 18-о място в класацията за страната. Кметът е получил 4.30 и е на 6-о място, а администрацията е на завидната 3-а позиция с 4.64. Политическите партии в Добрич имат 2.92 и са десети сред всички областни градове като принос в системата за почтеност. Съдилищата са седми в страната с оценка 3.33. Полицията в Добрич е на едно от последните места - трето отдолу нагоре с 2.50. Единият голям длъжник на почтеността - бизнесът, не е сред най-зле представените на национално ниво - тук Добрич е на 8-о място с оценка 2.67, докато при другият - медиите, оценката е по-ниска - 2.40, а позицията - 24-а. Гражданското общество получава високото пето място и е оценено с 3.33.

В констатациите за Добрич от Асоциацията е записано: "Основен принос за доброто място на Добрич имат високата степен на прозрачност и ефективност в работата на публичната администрация и на дейността на кмета. Дейността на гражданските организации съда дава съществен принос за общата оценка на общината. Важна роля при функционалната оценка на местната система за почтеност има прокуратурата, която за последните три години няма върнати дела за разследвани случаи на корупция. За да бъде допълнително развит потенциала за добро управление е необходимо да се потенциала на Областния съвет за превенция и противодействие на корупцията, както и да бъде обсъдена необходимостта от създаването на институция местен обществен посредник."

В дискусия при представянето на данните от проекта присъства кметът Йордан Йорданов. Той заяви, че Добрич ще се стреми да стане първата електронна община в България. Като бъдещ принос за прозрачността и доброто развитие той посочи още намерението за възродяване на тристранния съвет между администрация, бизнес и граждани, който не е действал в последните години.

През следващите две години по проекта „Индекс на местната система за почтеност" предстои да се ползват добрите практики от общините-отличници, като се приложат за онези, които са с най-слаби резултати. Пълните данни, критерии и оценки може да разгледате тук - http://lisi.transparency.bg/?type=all.