До края на юли пускат претоварните станции за отпадъци в Балчик  и Тервел
До края на юли пускат претоварните станции за отпадъци в Балчик и Тервел / Dariknews.bg, архив

Претоварните станции в Балчик и Тервел ще заработят до края на юли, съобщи Теодора Петкова - ръководител на проекта за изграждане на система за управление на отпадъците в регион Добрич. След пускането на двата обекта в експлоатация всички общини, включени в проекта вече ще могат да извозват отпадъците си в новото депо.

Претоварната станция в Балчик ще приема отпадъците на морските общини, а тази в Тервел ще обслужва и шуменската община Никола Козлево.

Сега на регионалното депо в Стожер се депонира боклукът само на четири общини- Добрич, Добричка, Генерал Тошево и Крушари. Новото депо работи от три месеца и за този период на входа на съоръжението са постъпили 9500 тона отпадъци, като 260 тона от общия поток са снепарирани, а 400 са отделени за компостиране.

Петкова припомни, че в Закона за опазване на околната среда са поставени изисквания към общините, според които до 2016 година 20% от отпадъците трябва да бъдат предварително третирани, а до 2020 година 50% от общото количество да бъде сепарирано и компостирано.

Намалявайки отпадъците, които стигат до клетката за депониране имаме възможност  да намалим и отчисленията, които всяка община плаща за депониране, подчерта Петкова. Сега отчисленията са по 28 лева на тон, но до 2020-а ще достигнат до 95 лева/тон.