Депутат от “Атака” дава кмета на Добрич на главния прокурор
Депутат от “Атака” дава кмета на Добрич на главния прокурор / Дарик Добрич

Народният представител от "Атака" Калина Балабанова подаде сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров относно съмнения за конфликт на интереси и причинена щета за Община град Добрич чрез продажбата на тролейбусна контактна мрежа. Според Балабанова кметът Детелина Николова не е спазила изискването за лицензиран оценител, който да направи пазарната оценка по ликвидационния метод на тролейбусната кабелна мрежа на Добрич. Оценката е възложена на фирма „Ел" ЕООД от Русе, която не притежава такъв лиценз. В сигнала се оспорва направената оценка и се изказва съмнение за интерес на фирмата, като се дава пример със завишени стойности на дейности по демонтажа. Друго нарушение от страна на Детелина Николова, според "Атака", е взимането на еднолично решение, без санкция на Общински съвет, за сваляне на началната тръжна цена с 20% при насрочването на втори търг за продажба на мрежата. С това Детелина Николова не спазва изискванията за управлението на общинската собственост.

В сигнала се посочва още, че кметът е позволил на фирмата, спечелила търга, да плати на две вноски и не предприема действия по обезпечаване на втората вноска, което отново е нарушение по ЗОС. „Случайно или не, кметът на град Добрич не взима под внимание отявлен конфликт на интереси, тъй като изготвилият предварителната пазарна оценка, подписалият като пълномощник договор за покупко-продажба на контактната мрежа и извършителят на ликвидационните действия е едно и също лице - собственикът на "Ел" ООД Стефан Спасов Стефанов", казва се в сигнала.

Балабанова сезира главния прокурор да извърши проверка дали кметът на Добрич е извършила престъпления по служба според НК, както и Министерството на финансите, Агенцията за държавна финансова инспекция, Сметната палата и Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси - за съмнения за причинени финансови вреди в особено големи размери, конфликт на интереси и корупция.

Дарик припомня, че контактната мрежа на "Тролейбусен транспорт" ЕООД бе продадена в края на месец октомври т.г. с решение на Общински съвет Добрич след проведени два търга. На първия не се яви кандидат, след което цената от 1.2 млн.лева е била намалена от общинска администрация до 960 000 лева. От БСП също коментираха, че сделката е ощетила общината. Мрежата е вече демонтирана от фирмата-купувач "Балмет".