Д-р Ананиев: Всяко семейство в Добрич е свързано с ДКЦ-1
Д-р Ананиев: Всяко семейство в Добрич е свързано с ДКЦ-1 / Дарик Добрич

ДКЦ-1 стои относително стабилно, в последните 5 години финансовият му резултат е трайно положителен, макар и леко да намалява, коментира в интервю за Дарик новият управител на дружеството д-р Мариян Ананиев. Той поясни, че отчетената през последните години печалба е между 50 и 10 000 лева.

Д-р Мариян Ананиев е новият управител на ДКЦ -1

В дружеството работят общо 90 души, като лекарите са 38 и покриват 24 медицински специалности. 32-ма са специалистите по здравни грижи, а останалите 20 служители са с друга квалификация. „Ако вземем предвид и броя на 40-те общопрактикуващи лекари, които са наши наематели, статистиката показва, че всяко семейство в Добрич е свързано с ДКЦ-1 в решаването на здравословните си проблеми”, изчисли д-р Ананиев.

Годишно в лечебното заведение се правят между 42 и 45 000 първични прегледа и около 25 000 вторични. През годините те са били и повече, но напоследък се отчита намаление с по хиляда до две хиляди на година, призна Ананиев и обясни, че спадът се дължи основно на демографската криза.

Лабораторията в ДКЦ-1 прави около 110 000 изследвания годишно, около 13-14 000  са изследванията в отделението по образна диагностика. В здравното заведение се предлагат и 4 амбулаторни процедури, но броят им според новия управител трябва да се увеличи.

Той смята още, че лечебните заведения трябва да са внимателни при купуване на нова апаратура. „Сложността в управлението на публични лечебни заведения е в трудния баланс между престижни и печеливши дейности. Ако се залитне в едната или другата посока се получава уродлив краен продукт. Престижно е да купуваш много апаратура, но тя е скъпоструваща и задъхва лечебното заведение, задължава го и го затруднява в бъдещ период”, коментира Ананиев.