Исус Христос
Исус Христос / Дарик Добрич
Честито Възкресение Христово! Днес православието отбелязва един от двата най-големи християнски празника. В Християнската религия на Великден се чества възкръсването на Исус Христос на третия ден след като е разпънат на кръст и погребан. Празната гробница е видяна от жените мироносци, посетили гроба. След това Исус се явява на Мария Магдалена и на апостолите.

Великден е най-големият празник на православните християни и се отбелязва три дни. След черква всички се връщат със запалена свещ вкъщи и се поздравяват с "Христос воскресе!" - "Воистина воскресе!".

Според православната традиция Възкресение Христово се предшества от Великия пост. Той започва седем седмици преди Великден и включва 40 дни и Страстната седмица. Утвърден е в памет на 40-дневния пост на Исус Христос и на последната седмица от земния живот на Спасителя, на неговите страдания и на смъртта му на кръста. През това време християните трябва да се покаят, да очистят душите и телата си и така да се приготвят за достойното посрещане на християнския празник.

Първото, с което се отговява, са яйцата, с които се чукаме за здраве. Особена радост е ритуалът за децата, които от сутринта на Великден обикалят домовете да се "борят". Този, чието яйце остане здраво, спечелва и счупеното. Според народната традиция в украсата за празника се включват червени и бели яйца. Приготвят се по няколко обредни хляба - един се нарича за къщата и се раздава на Великден на членовете на семейството, други се даряват на кумове и на роднини.

 Имен ден на Великден празнуват Велико, Величко, Велика, Величка, Велин, Велина, Велко, Велка.

В празничната неделя в храмовете се отслужва Второ Възкресение.

На Великден трапезата на всеки дом трябва да е богата. На бедните също трябва да се осигури хубава храна и дрехи в този ден. Младоженците ходят на гости при кумове и родители, и носят хляб, козунак и боядисани яйца. Традицията повелява още на Великден да се състои и първото хоро, което се играе след Сирни Заговезни. То е буйно и весело. Израз е на радостта на хората от възкръсването на природата за нов живот, на надеждата им, че тя ще ги възнагради щедро за труда им през идващото лято, на вярата в победата на доброто над злото. И през трите празнични дни се играят хора, на Ладино хоро девойки и момци минават под кърпа или под прът. Опъват се люлки. Майките извеждат за първи път децата си - да ги види светът.

По яйцето, оставено под иконата, на следващата година се гадае. Ако е пълно и не мирише - годината ще е добра; ако е празно и мирише лошо - очакват се трудни дни.

На Пасха се коли мъжко агне без никакъв недостатък и се пече цяло. Меси се безквасен хляб, който е символ на чистотата. В християнството, Исус е жертвеният агнец, той е невинен и безгрешен и очиства греховете на света. Дори на кръста не посмели да счупят коленете му, както правели с всички, запазили го цял.

Честито Възкресение Христово!