Частните съдебни изпълнители в Добричко събраха 155 млн. лева за 10 години
Частните съдебни изпълнители в Добричко събраха 155 млн. лева за 10 години / Sofia Photo Agency

155 млн. лева са събрали шестимата частни съдебни изпълнители в района на Добричкия окръжен съд за 10 години. Образуваните изпълнителни дела са 34000. Данните бяха оповестени по повод 10-годишнината от създаването на Камарата на частните съдебни изпълнители. Отчетът за страната показва, че за посочения период всичките 164 частни съдебни изпълнители са образували 992000 изпълнителни дела и са събрали 6 млрд. и 25 млн. лева.

Това е добро постижение за нашата гилдия, коментира пред  Дарик частният съдебен изпълнител Виктория Рогова. Тя обясни, че пикът на изпълнителните дела е бил през 2012 година, когато за Добричка област са отчетени 7-8 хиляди дела. От две години се наблюдава спад в броя на делата за сметка на по-голямата събираемост. За първото 6-месечие на тази година изпълнителните дела са около 800, каза Рогова.

В последните 1-2 години се отчита намаление на делът на банковите вземания. Това се обяснява с въведените по-строги условия за отпускане на кредити, а също с по-добрите икономически  показатели в страната. Раздвижването в икономиката има значение, тъй като повечето от  малките длъжници започнаха да работят и могат да си плащат задълженията, коментира Виктория Рогова. Освен към банките хората най-често задлъжняват към водните и електроразпределителни дружества, към мобилните оператори, към общините – за местни данъци и такси, обясни юристът.

В последните години все повече държавни структури, общини и други организации се обръщат към нас, търсят нашата помощ, за да си съберат вземанията, отбеляза още Рогова. Значително се увеличават и гражданите, които търсят частните съдебни изпълнители за решаване на проблемите си с трудно събираеми вземания - за издръжка, за трудови възнаграждения, за обезщетения. Много са и делата на бизнеса, като най-често те са свързани с междуфирмената задлъжнялост.

Имахме доста трудности през тези 10 години, трябваше да утвърдим професията и да разбере обществото какво представлява частният съдебен изпълнител, коментира още Виктория Рогова. Тя е убедена, че ако искаме да станем правова държава, която да се сравнява с цивилизования свят, законът трябва да се спазва. Съдебното решение не трябва да остава на хартия, а да бъде изпълнено и там е ролята на съдебния изпълнител, посочи Рогова.

"Има тенденцията към развитие на нашата професия. Една от добрите нови инициативи, която Камарата на частните съдебни изпълнители се стреми да осъществи, е въвеждането на електронни търгове. При тях длъжникът ще има възможност да бъде активен участник в процедурата и се смята, че така ще се избегне субективният елемент и ще се стигне до по-висока цена на продаваното имущество", каза още юристът. Тя отбеляза още, че от 2008 година насам Камарата настоява да се въведат и електроните запори, което ще бъде в полза на длъжниците, тъй като ще доведе до намаляване на таксите.

На 26 ноември се навършват 10 години от създаването на Камарата на частните съдебни изпълнители. По повод годишнината съдебни изпълнители в региона учредяват  10 награди за даровити деца в неравностойно положение, които ще се връчат на 24 май. Носителите им ще бъдат определени със съдействието на община Добрич.

Частните съдебни изпълнители в Добричка област ще отбележат годишнината тази вечер. На празничното събитие са поканени кметът на Добрич, председателите и заместник-председателите на Окръжния съд, на Районните съдилища, на Административния съд, а също Окръжният прокурор, Районният прокурор на Добрич, председателят на Адвокатската колегия, директорът на НАП-Добрич и други.