Ателието по керамика в Тервел с първа самостоятелна изложба
Ателието по керамика в Тервел с първа самостоятелна изложба / Община Тервел

Възпитаниците на новосформираното Ателие по художествена керамика и грънчарство в общинския детски комплекс в Тервел подредиха първа самостоятелна изложба, съобщават от общината.

Първите стъпки за работа с ученици в областта на керамиката са направени в рамките на проект на община Тервел за образователна интеграция на децата и учениците „Различни под едно небе“. Тогава са купени грънчарско колело и пещ за изпичане на изделията. След приключването на проектните дейности, тяхното естествено продължение е Ателието по керамика в ОДК, което работи от ноември миналата година.

Преподавател е Цанка Жечкова, която обучава 39 деца от първи до седми клас, разделени в три групи. Първоначално учениците се запознават с глината като материал, а след това започват сами да извайват фигури по древна шнурова техника. До настъпването на лятната ваканция участниците в ателието по керамика са изработили голямо количество предмети на изкуството – вази, купи, кани, свещници, камбанки, релефни плочки за магнити, фигури на животни. Най-добрите от тях са включени в изложбата, заедно с произведенията на децата от лятната школа по керамика към програмата „Наше лято”.
Най-малкият участник в лятната школа е 4-годишният Самуил, който живее с родителите си в САЩ, но през лятната ваканция, заедно с батко си Александър, са активни участници в „Наше лято“.

Изложбата е подредена във фоайето на община Тервел. При откриването й заместник- кметът Дияна Илиева пожела на малките приложници успешно представяне на творчески конкурси на национално и международно ниво. Всички художници получиха грамоти за участие в школите през учебната година и в лятната програма, сувенири и сладка почерпка, осигурени от община Тервел.