36 нелегални имигранти от Ирак, между които 11 деца, са задържани на територията на област Добрич
36 нелегални имигранти от Ирак, между които 11 деца, са задържани на територията на област Добрич / Дарик, архив

36 граждани на Ирак са задържани на територията на област Добрич на 10 декември, съобщи за Дарик окръжният прокурор Пламен Николов. Става въпрос за 25 възрастни /10 мъже и 15 жени/ и 11 деца на възраст от 1 до 14 години, между които и кърмаче. Групата е избягала от бежанския лагер в Харманли. 8 души са задържани от нашите граничари в землището на село Росица, община Ген.Тошево. Останалите са преминали нелегално границата с Румъния и са задържани от румънските власти край село Думбравени. По силата на спогодба между двете страни те са върнати незабавно на наша територия.

Част от възрастните иракчани и всички деца са без документи. Четирима от иракчаните са преминали нелегално българската границата „в условията на повторност”, т.е. за втори път извършват такова престъпление и може да получат ефективни присъди.

Мъжете от групата в момента са във варненския затвор, а жените – в следствения арест в Добрич. „Огромният проблем е с децата”, заяви Пламен Николов.

„Въпросът е, че ако бащата и майката носят наказателна отговорност, то децата не носят. В Наказателно-процесуалния кодекс пише, че в случаите, когато родителите са задържани,  децата трябва да се настанят в детско заведение или интернат. Но тази норма на НПК влиза в противоречие със Закона за предучилищното и училищното образование, където се посочва, че едно дете не може да бъде настанено в детско заведение без медицински документи. Тези деца нямат никакви документи, камо ли медицински картони. Ако ги настаним в наша ясла или градина, рискуваме здравето на българчетата. На практика тези деца няма къде да отидат”, коментира окръжният прокурор.

По думите му не е уточнено нормативно как да се действа в подобни ситуации. „В крайна сметка се оказва, че децата стоят в полицейското управление и полицаите ги хранят с банички”, добави Николов.

Част от иракчанчетата все пак са настанени в Центровете за настаняване от семеен тип /ЦНСТ/ в Добрич, а другите – в преходното жилище. Местните власти обаче нямат предвиден бюджет за издръжка на тези деца.

Мнението на Пламен Николов е, че в граничните области трябва да се разкрият временни центрове за настаняване, в които да се приемат децата, докато текат съдебните процедури с родителите им. Тъй като бързите производства в подобни случаи отнемат около 3-4 дни, то престоят на децата в тези центрове също ще бъде толкова, до изпращането на семействата в бежански лагер. Ако има осъдителна присъда на майката, детето се настанява с нея в затвора в Сливен, уточни Николов.

Кърмачето, за което окръжният прокурор съобщи, е настанено в единия от ЦНСТ в Добрич, а майка му е в ареста и ще бъде съдена за повторно преминавате на границата.

„Трябва някак си да се реши нормативно ситуацията с децата в такива случаи, защото ми се налага аз да решавам колко пъти тази майка да излиза от ареста да кърми”, коментира Николов.

Според него същите проблеми с децата на мигрантите имат и прокурорите от областите по границата със Сърбия и в Русенско. Всички те имат противоречия с местната власт, която отказва да приема децата в детски заведения и съдиите и прокурорите по тези дела се чудели какво да правят с тях. Въпросът трябва да се реши от правителството или Народното събрание, категоричен е Пламен Николов.

Очаква се по случая със задържаните мигранти да се произнесе съдия от Районния съд в Генерал Тошево.