Яворови дни в Поморие
Яворови дни в Поморие / netinfo

Музика, поезия и проза, изобразително изкуство и театър – всичко това е част от изразните средства, с които Поморие за 59-ти път ще засвидетелства непреходната си любов към Яворов. Празниците, организирани в негова чест, са като брошка на ревера на културната програма през лятото.

Тази година Община Поморие и НЧ „Просвета 1888“ отново са подготвили тридневна програма и от 6 до 8 юли канят жителите и гостите на града на „Яворови дни 2017“.

На 06.07.2017 г. т 18.00 часа, в църквата „Свето Рождество Богородично” ще бъде отслужена заупокойна молитва в памет на твореца. От 19.00 часа, във фоайето на НЧ „Просвета 1888“ ще се усети приятният „Полъх от класиката“ – изложба на ХГ „Проф. Илия   Петров”  – Разград. Официалното откриване на „Яворови дни 2017” ще бъде от 20.00 часа пред паметника на поета, след което Йосиф Сърчаджиев и Драматичен театър „Гео Милев“ представят историческата драма „Цар последен“.

Неизчерпаемото вдъхновение и разнородният гений на Яворов ще дадат повод за дискусия и във втория ден на поетичните празници /07.07.2017 г./. От 18.30 часа в салона на читалището ще бъдат представени три книги: „ Яворов. Сюжетите на последните години”, „Кръгът „Мисъл” в годината на големите литературни юбилеи” и „Яворов – Анхиалски сюжети”. Програмата ще продължи в красивото лятно кино „Яворов“, където от 21.00 часа група „ Спектрум” ще изнесат концерт „The Sound of  Bulgarian A Cappella”.

Отново там, под звездния купол, ще се проведе традиционният национален рецитал-конкурс и ще бъдат обявени резултатите от конкурса за поезия „От заник слънце озарени, алеят морски ширини…”. С тях на 08.07.2017 г. ще приключи програмата на 59-ите поетични празници.