/ netinfo
Ст. ком. Калоян Калоянов: Съставът ни е млад, изискванията вече са по-високи
Удължаването на летния сезон поставя нови предизвикателства пред Областната дирекция на МВР. Регистрираме спад на престъпността с близо 19%, спрямо 2017 година. Съществува обаче проблемът с така наречената „скрита престъпност“, което е резултат от все още недостатъчното доверие в органите на реда. Тоест жертвите на престъпления не съобщават за това в полицията. Това обяви пред „Дарик“ директорът на Областната дирекция на МВР – Бургас, ст. ком. Калоян Калоянов.

„Така на практика се оказва, че ние дори и да заловим извършителя няма как да го обвиним в каквото и да било, след като нямаме сигнал за даденото престъпление. Личното ми убеждение е, че статистиката е необходима, за да си правим съответните изводи, но реален резултат ще има, когато усещането за сигурност у гражданите се повиши. Ако постигнем това, можем да кажем, че имаме сериозен успех“, заяви той.   

Прецизен фокус

От няколко години бургаската полиция работи с лицата, извършващи престъпления. Фокусът се поставя именно върху тези, които влизат системно в хрониките на вътрешното ни министерство. „През 2018 година видяхме резултат в тази посока – извършителите или са осъдени, или са задържани под стража. Това се дължи не само на работата на полицията, но и на прокуратурата“, допълни ком. Калоянов.

По думите му, гражданите все по-често помага на полицията. Примерите са много. „Най-ярък е този с телефонните измами – престъпления, които са много трудни за разкриването. През последните няколко години сме организирали информационни кампания в тази посока, раздавахме брошури, провеждахме срещи в населените места от областта.

Последното, което направихме е да говорим с банковите служители. Помолихме ги да ни сигнализират, ако някой възрастен човек тегли големи суми от сметката. Само за миналата седмица пресякохме три опита за такива измами именно благодарение на сигнали от самите банки“, каза директорът на Областната дирекция на МВР.

Полицейско лято

„За обезпечаването на летния сезон се стремим да командироваме профилирани служители. Знаете, че имахме проблем с джебчиите в Слънчев бряг. Използвайки уменията на колегите от СДВР успяхме сериозно да ограничим тези престъпления. През миналата година имаме сериозен спад“, разкри Калоян Калоянов.

През миналата година бургаската дирекция на полицията е провела 16 конкурса. Един от тях е за 52 новоназначени полицаи. Назначени са седем разследващи полицаи. Кадрите обаче все още не достигат. „Правим всичко възможно, за да оптимизираме състава.

През летния сезон насочваме много от колегите към морските курорти, тъй като там обстановката е по-тежка. Радостно е, че все пак има достатъчно кандидати. Но в Слънчев бряг например се нуждаем от служители с чужди езици. Когато поставим това условие в конкурсите, кандидатите доста намаляват.

Младите кандидати не трябва да разчитат на едно средно образование. Изискванията вече са по-високи. Квалификацията се цени много повече, владеенето на чужд език е голямо предимство. Мога да кажа, че съставът на бургаската дирекция е доста млад.

И се радвам, че виждам удовлетворение у младите колеги, когато разрешат даден случай. Това задоволство, че са приключили нещо успешно, че са събрали достатъчно доказателства ми дава надежда, че в полицията работят и ще работят хора, които наистина обичат полицейската работа“, допълни ст. ком. Калоянов.

ОД на МВР - Бургас в акция

Нарко-разпространението като престъпна дейност няма организиран характер, както беше преди години. Това показват и последните действия през миналата година срещу нарко-разпространението, отчитат от полицията в Бургас. „Имаме по пръснати, малки групи или лица, които се сдружават за известен период от време, но няма стройна организация. Това е двустранен процес според мен – имаме предлагане, имаме и търсене.

Ние като правоохранителни органи работим заедно с Прокуратурата по предлагането. Когато заловим лица, които предлагат, понеже има търсене, се появяват нови такива. Трябва да се работи и с другата страна – когато няма търсене, няма да има и предлагане. От другата страна трябва да работим всички ние като общество.

Това не може да е ангажимент на една или две институции“, категоричен е директорът на полицията в Бургас. Най разпространени у нас остават леките наркотици като марихуаната. Затова и усилията са насочени в тази посока и най-вече към превенцията сред учениците. Срещите в училищата на територията на областта са десетки.