Все повече жени страдат от сънна апнея
Все повече жени страдат от сънна апнея / netinfo

Различни нарушения на съня вече изследват в отделението по уши, нос и гърло в МБАЛ Бургас. Основната задача на специалистите отоларинголози е да установят дали те са безобидни, или крият сериозни заболявания. Едно от тях е сънната апнея - спиране на дишането по време на сън. С този проблем се оказва, че през последните години има все повече жени.

„Проблемът става все по-популярен в света, но в България не му се отделя достатъчно внимание нито от страна на общопрактикуващите лекари, нито от специалистите", обяснява д-р Даниел Петков, началник на УНГ-отделението. Една от причините е, че лечението на сънната апнея не се покрива от Здравната каса и оттам се неглижира и от страна на общопрактикуващите лекари.
Хората с нелекувана сънна апнея спират да дишат многократно по време на сън. Това означава, че мозъкът и останалата част от тялото не си набавят достатъчно количество кислород. Ако състоянието се остави без лечение, сънната апнея води до развитието на голям брой здравословни проблеми като: високо кръвно налягане; мозъчен инсулт; сърдечна недостатъчност, аритмии и сърдечен инфаркт; диабет; депресия; влошаване на разстройството с дефицит на вниманието и хиперактивност. При непредприети мерки, сънната апнея може да доведе до увреждане на жизненоважни органи и смърт.
Сънната апнея се установява с различни изследвания, сред които проследяване с апарат по време на сън (полисомнография) и ендоскопско изследване. То се извършва по време на изкуствено предизвикан сън в самото отделение. Пациентът се приспива с упойка, а лекарят оглежда с апарат горните и долните дихателни пътища, гърлото, носоглътката. Такова изследване не се прави никъде другаде в Бургас, а само в центровете по медицина на съня в Пловдив и София.