/ РИМ-Бургас
В навечерието на Никулден в Етнографската музей ще бъде представена националната изложба „Вотиви”. В нея са събрани най-интересните образци на вотиви (оброчни фигурки) от колекциите на няколко музея от цялата страна.
 
Вотивите представляват фигурки, изработени от метал, които са били слагани върху икони. Терминът се извежда от латинската дума “ex-voto” и на български език най-общо означава „вричане, оброк“.
 
Бургаските водолази ще честват Никулден с ретро дайвинг от Моста

Народът ни ги е наричал оброци. Думата оброк се използва както за акта на самото обричане или обещание, така и за обречения предмет. Почти всичко, без оглед на размер, тегло, форма, а понякога и функции, може да се превърне в оброк, ако е посветено на бог/божества.
 
Този начин на поднасяне на дар на боговете, съчетан с молба, води началото си още от неолита и е един от начините за установяване на пряк контакт с божество. Вотивите се поставят на червен конец или директно с восък върху иконата.
 
Ледената пързалка отново е тук

Фигурките изобразяват хора, животни и човешки органи, показващо добро познаване анатомията на човешкото тяло. Оброчните практики се практикуват в Централния Балкан, Североизточна България, Странджанско, Хасковско, Югозападна България.
 
Откриването на изложбата ще се състои в 17:00 часа, на 5 декември - вторник в централната зала на Етнографската експозиция, на улица „Славянска“ 69 (зад храм „Свети Свети Кирил и Методий“).