Вежди Орманов: С бюлетина N:26 гласувате против „капсулирането” на Руен
Вежди Орманов: С бюлетина N:26 гласувате против „капсулирането” на Руен / фейсбук профил на Вежди Орбанов
Вежди Орманов: С бюлетина N:26 гласувате против „капсулирането” на Руен
45436
Вежди Орманов: С бюлетина N:26 гласувате против „капсулирането” на Руен
  • Вежди Орманов: С бюлетина N:26 гласувате против „капсулирането” на Руен

Дългогодишното „капсулиране" на община Руен обслужва единствено интересите на много тесен кръг от хора, чиято политика унищожава поминъка и убива бъдещето на няколко поколения - твърди кандидатът за кмет от листата на Коалиция „Гражданска инициатива за модерен Руен" Вежди Орманов.

Младият предприемач е категоричен, че е настъпило време за промяна, която да преустанови унизителното състояние, в което са поставени трудолюбивите му съграждани, съселяни, близки и приятели.

Като основни слабости на досегашното общинско ръководство реформаторът Орманов посочва липсата на работеща програма за развитие на Руен, слабата социална политика, неспособността да се създадат условия за привличане на инвеститори и разкриване на нови работни места, които да спрат миграцията на младите и квалифицирани кадри към съседните общини.

Анализ на съществуващата ситуация в община Руен и амбициите на Вежди Орманов за старт на необратима промяна можете да чуете в прикачения звуков файл или да прочетете в следващото интервю

През последните години според мен има една „капсулация", която не дава поле за изява на хората с възможности, с перспективи и с визия за развитие. От това страдат самите хора в общината. „Капсулирането" не само спира, но и дърпа назад развитието на Руен.

Тези кръгове използват натиск, самите хора в общината са анжажирани по някакъв начин, техният поминък е свързан с общинските структури и по този начин те са абсолютно зависими икономически. На практика едно малко ядро от хора дирижира всички процеси в самия регион.

Затова през последните години няма открито нито едно работно място.

Има сериозен недостатък и в друга сфера. Няма среда за младите. Те не могат да си намерят поприще в самата община...

Какви възможности според вас трябва да има за младите и какво е положението днес. Да речем един дипломиран инженер къде може да работи в момента?

Първо, самото назначаване в общината не става на принципа на онова, което човек може да върши, не е заради някаква квалификация, а става с партийно назначение...

Означава ли това, че единственият шанс за реализация за млад човек в Руен е да бъде назначен в общината?

...да, за съжаление е така. Не се гледа обаче по квалификация и образование, а хората се делят на „наши" и „ваши".

Няма ли производства, разкрити нови мощности, няма ли инвестиции  през тези години?

За последните две три години единственото, което чувам като тяхно оправдание  е  икономическата криза, което на мен ми звучи абсурдно и го възприемам като доказателство за несправяне с проблемите на общината. Знаете ли, чувал съм всякакви неща за турския етнос, но никой никога и никъде не е казвал, че сме мързеливи. Даже напротив, където съм разговарял с хора, всеки казва, че жителите на община Руен са много работливи. За съжаление обаче липсата на воля за справяне с проблемите, ако щете непознаването на проблемите водят до сериозен упадък в общината въпреки трудолюбието на местните хора.

Има ли важни инфраструктурни проекти, които са променили живота на хората през този мандат?

Наистина има няколко спечелени проекта в последните години, но ефектът от тези проекти не може да бъде усетен от самите жители на общината. Ще ви дам пример. Има проект за ново улично осветление, което вече трябваше да е приключило, но все още тръжната документация по една или друга причина е блокирана. Факт е, че не е реализиран този проект. Не се работи достатъчно през евро проекти и по оперативни програми.                                                                                                           

Ако минете през община Руен, сами ще се уверите, че инфраструктурата е в окаяно състояние. Канализации няма в около 80% от селата, да не говорим за пречиствателни станции, улични настилки, видно е, че...не се работи.

Имате ли представа колко е средната работна заплата в община Руен, какъв е поминъкът на хората, с колко преживяват?

За съжаление това е най-болният проблем за жителите на общината. Вие добре знаете, че за да се поддържа стандарт, трябва да има прилични доходи. От моя гледна точка в последните две три години заради този спад в строителството /нашите мъже бяха ангажирани в този сектор, но работата почти спря/ повечето хора се насочиха към земеделие. За съжаление има неорганизирано земеделие, хаотичен пазар, затова културите, които  са посяли, не могат да се реализират, не могат да им намерят пазар...мисля, че общината може да се намеси и да посредничи на производителите да реализират своята продукция. Има нужда от едно по-сериозно информиране на самите хора как да се възползват от европейските програми, но...това го няма. Затова хората живеят на ръба.

Срамота е в един чист, екологичен район да не се развива еко земеделие, производство на биопродукти...тепърва трябва да се развива тази пазарна ниша...

Какви са неозползваните ресурси и възможности на община Руен. Какво можете да извадите на преден план евентуално като кмет, за да привлечете инвестиции и да се върнат младите хора?

На въпроса ви мога да отговоря с друг въпрос. А какво е използвано до момента? Нещата в нашата община се правят „на парче". Руен е неразорана нива, много неща могат да се използват. Ами, че нашата община се намира на около 30-40 км от Слънчев бряг, от най-голямата българска туристическа дестинация.

Абсурдно е да граничим с най-богатата община, а ние да сме най-бедните. Това е показателно, че в Руен не се работи и не се прави необходимото?

Смятате ли, че разбиването на това „капсулиране" може да промени нещата?

Вижте, мисля си, че аз съм доказателство за това. Аз съм момче от Руенско, дошъл съм в големия град и с много труд, много лишения, години безсъние съм постигнал нещо.

Живеем в глобален свят и да не можем да се възползваме от опита на другите, това не е нормално и е срамота. Аз не искам повече моите съграждани, моите съселяни, близки и приятели да се намират в такова унизително положение, в което живеят в момента.

Време е община Руен да се отвори към света.