Стотици посрещнаха по уникален начин лятното равноденствие на Кабиле
Стотици посрещнаха по уникален начин лятното равноденствие на Кабиле
Скалното светилище в античния град „Кабиле“ събра стотици хора в ранната утрин днес, за да посрещнат първите лъчи на Слънцето в най-дългия ден от годината. Ентусиастите изкачиха възвишението „Зайчи връх“, където се пренесоха в мистичната атмосфера на древен орфически ритуал по посрещане на Слънце – Бога. Арена на обреда бе тракийското светилище на Великата богиня – майка Кибела, чието име носи античния град край Ямбол.

кабиле


Възстановката на ритуала от преди повече от 2000 години бе предшестван от танц на жриците и факелното шествие до върха.

кабиле


Посетителите имаха възможност да наблюдават изгрева на Слънцето през телескоп, да опитат специална „слънчева храна“, приготвена от ямболската Професионална гимназия по хранителни технологии и туризъм, а в допълнение на това и да се насладят на специална селекция вина на „Вила Ямбол“.
По-късно през деня, пред сградата на Културно-информационен център „Безистен“ в Ямбол се проведе ученически пленер „Слънцето“, при който младите художници пресъздадоха своя поглед за небесното тяло. По-малките участници получиха като награда специално изработена книжка с приказки, стихотворения и гатанки посветени на Слънцето.