/ Община Бургас
Интересни демонстрации на древни занаяти, произведения от маслена живопис, картини от еко материали, дизайнерски бижута, художествени пластики, бърза изработка на шаржове, изделия от глина, плетени играчки и малка Бакалия ще предадат истински колорит на най-новото артистично пространство в Бургас, съобщиха от Общината.

Преобразената улица „Алеко Константинов”, намираща се в непосредствена близост до едноименния площад и катедрален храм „Св. св Кирил и Методий”, ще се превърне в притегателен център на различните видове изкуствата и автори.

Първият Арт базар очаква своята публика на 5 март - събота. Впечатляваща стена за оцветяване с размери 10 кв. метра ще срещне малчуганите, които обичат да съчетават цветовете, а резултатът ще е красива картина, създадена от десетки сръчни ръчички.

Има свободни места за потребители на социалната услуга „асистентска подкрепа“ в Бургас

Децата от различни възрасти могат да изработят своя рисунка на открито, а също да наредят пъзел. Всички материали са осигурени от Община Бургас. От 11:00 часа в новото пространство ще бъдат изложени ръчно изработените сувенири на „Морски знаци”, авторски бижута, картини и пластики на галерия „Богориди”, ръчно плетените играчки на Стефка Цветкова, а Тони Видева ще предложи на минувачите и посетителите своите изделия от глина.

Свои произведения на изкуството ще представи и популярното семейство художници Гари и Ели от галерия “GАRYELI”. Емилия Русева ще представи 3D картини от природни материали, а Гинка Минева ще покаже ръчно изработени цветя от метал и полиестер.

В първия Арт базар със свои произведения ще се включат и 12 студенти от Филиала на Националната художествена академия. Посетителите на базара ще научат и за последните актуални тенденции в татуировките, ще чуят консултации и препоръки от професионалистите от Tattoo Club Burgas.

„Идеята на Община Бургас е тези събития да се превърнат в регулярни, да се провеждат всяка седмица. Оживяването на тази зона е подкрепено с решение на Общинския съвет. То ще помогне за развитие на артистичните общности и творческите индустрии.

Всички активности в пространството ще бъдат съобразени с търговците и бургазлиите, които живеят на улицата и в близост, както и с дейностите на училище „Св. св.Кирил и Методий”.

Очакваме по-голяма активност от тях, ние сме насреща за всякакви предложения и въпроси. Нека заедно да създадем още едно красиво място, което да носи артистичния дух на града ни!”, коментира Диана Саватева, зам.-кмет „Култура, туризъм и спорт” в Община Бургас.
 
В света на художниците ще ни пренесат и учениците от специализираните паралелки на СУ „Св. св.Кирил и Методий”. Младите таланти под ръководството на преподавателя си Таня Стоянова ще рисуват на открито и ще създават ведро настроение. Малка Бакалия ще презентира здравословни, домашно приготвени храни и напитки от еко земеделие и животновъдство.

Сред акцентите в програмата са демонстрации на грънчарско колело от 35-годишния Андон Орлов и изплитане на декоративно пано от ракита /вид храстовидна върба/, в изпълнение на Станко Киров. И двете ще започнат от 13:00 часа.
 
Андон Орлов е шесто поколение грънчар, а техниката и уменията за древния занаят придобива в наследство от своя дядо и баща. Пред очите на малки и големи той ще оформи естетически издържани съдове от глина - гърнета, саксии, вази.

Станко Киров се занимава с плетене на ракита от 28 години. Той е един от десетимата майстори в цяла България, които познават всички тънкости на специфичния занаят. За изработката на една кошница са нужни между 8:00 и 12:00 часа, но този материал дава широка възможност на твореца да разгърне въображението си - от интересна мебелировка до атрактивни полилеи и декорации.

Пред бургаската публика Станко Киров ще изработи стенно пано за цветя. Събитието се организира от Община Бургас , Дружеството на бургаските художници, Регионална занаятчийска камара Камарата-Бургас и Филиала на Националната художествена академия. 

С него ще се даде официален старт на културните дейности по обновената улица „Алеко Константинов“, която бе благоустроена в рамките на проект: BG16RFOP001-1.004-0015-C01 “Път на културно-историческите ценности през вековете - изпълнение на консервационно- реставрационни дейности в сградата на Етнографския музей и прилежащото дворно пространство и изграждане на Улица на занаятите“, финансиран по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020.