Санаториумът в Поморие: Страстите се нажежават
Санаториумът в Поморие: Страстите се нажежават / монтаж: Атанас Аргиров
Санаториумът в Поморие: Страстите се нажежават
92158
Санаториумът в Поморие: Страстите се нажежават
Санаториумът в Поморие: Страстите се нажежават
  • Санаториумът в Поморие: Страстите се нажежават
  • Санаториумът в Поморие: Страстите се нажежават

Военният санаториум в Поморие днес стана причина за горещ политически спор между общинския съветник Никодим Стоянов, неговият съпартиец от БСП, народният представител Атанас Зафиров и кмета на града Иван Алексиев. На пресконференция, свикана от Стоянов самият той обвини градоначалника в „агресивна риторика и манипулативно изнасяне на факти".

Според него, собствеността на болницата наистина трябва да бъде прехвърлена на фирмата „Вита" със 100% държавно участие, което ще гарантира ремонта й, продължаването на нейната дейност и запазването на работните места на персонала. Зафиров подкрепи изцяло Никодим Стоянов, обявявайки, че като народен представител ще съдейства за тези три условия.

Кметът Иван Алексиев, който пристигна на пресконференцията, обяви, че постоянният състав от 36 души (лекари, физиотерапевти и рехабилитатори), вече са получили известия за освобождаване и едва ли ще бъдат наети отново на работа, както Стоянов обеща. Той отново заяви съмнение, че в бъдеще санаториумът и земята под него ще бъде разпродадена на части.

Парадоксално е, че и двете страни се обявяват за едно и също - запазване на санаториума, неговата работа и работните места в него, но имат различни идеи - оставането му в собственост на държавна фирма (търговско дружество със 100% държавно участие) или публична общинска собственост. Предстои спреният процес да бъде разгледан във Върховния административен съд

Звук 1: Никодим Стоянов обяснява защо е против санаториумът да бъде публична общинска собственост

Звук 2: Спорът между Стоянов, Атанас Зафиров и кмета Иван Алексиев