С фолклорна програма започнаха честванията на Петрова нива
С фолклорна програма започнаха честванията на Петрова нива / netinfo

 

Националния възпоменателен събор в историческата местност „Петрова нива" ще бъде открит днес. Събитието, с което се отбелязват 107 години от Илинденско-Преображенското въстание продължава на местността до 22 август.

С фолклорна програма започват Националните чествания. В 20.00 часа ще бъде отслужена заупокойна молитва в памет на загиналите преображенци в Храм-костница „Св. Петка", а официалното откриване ще бъде пред паметника на героите в 20.30 часа.

Тържествата ще преминат под патронажа на президента на Република България г-н Георги Първанов.
Над 30 групи ще вземат участие в традиционната богата фолклорната програма, както и индивидуални изпълнители, певчески и инструментални групи на странджански, тракийски и други народни песни от различни райони на страната.

Очаква се на събитието за пореден път да се съберат десетки хиляди тракийци и други българи патриоти за да склонят глава пред подвига на отдалите живота си за свободата на България.

От ВМРО - НИЕ предвиждат изграждането на временен лагер за дискутиране на по-бързото предвижване на въпроса с референдума за членството на Турция в ЕС, непосредствено преди официалната церемония. Предвиден е и ритуал за освещаване на нови организационни знамена.

Организатори на събора са Община Малко Търново, Съюза на тракийските дружества в България и Регионалният съвет на тракийските дружества в Бургаски регион.