Разпитаха по видео свидетел на трафик на 27 кг. хероин
Разпитаха по видео свидетел на трафик на 27 кг. хероин / Дарик Бургас

 

Онлайн връзка за разпит на свидетел в Германия беше осъществена днес в Апелативния  съд в Бургас. Интерактивното заседание е първо по рода си извън столицата. 33-годишният Юмер Хамза от Айтос беше разпитан от съдия в германския град Хановер, където в момента се води дело за трафик на 27 кг. дрога срещу иракския гражданин Изедин Цин. Показанията на българина са като очевидец на престъплението.

Той се е возил в лек автомобил “Пежо” с немска регистрация, управляван от германеца Франк Пабпс. Хероинът е на обща стойност около 3, 5 млн. лв. е бил укрит в специално изградени тайници. Дрогата беше задържана на 27 ноември 2009 год. на митнически пункт Малко Търново при опит за нелегален трафик от Турция през България.

Вчера стана ясно, че Пабпс се е споразумял с прокуратурата в България и е бил осъден на 6,5 години затвор за контрабандата. Иракчанинът Цин е задържан в Хановер през 2010 година като основен обвиняем, той е трябвало да получи пратката в Германия. Срещу Юмер Хамза няма повдигнато обвинение. В показанията си днес пред хановерския съдебен състав свидетелят Хамза обясни, че познава обвинения и са били в приятелски отношения. Имали са среща в Истанбул на 26 ноември 2009 година и е получил 1000 евро за да придружи Франк до Германия, но да не минават през България. Самият Цин е трябвало да остане още ден в турския град. Пред журналисти в Бургас мъжът  заяви, че не е знаел за дрогата и най-вероятно е натопен от бившия си иракски приятел.

"Организираната престъпна дейност взема все по мащабни и уродливи форми, свързани с трафика на наркотици, хора, оръжие, пране на пари, ядрени компоненти и тероризъм. Затова съдилищата на страните членки на ЕС трябва да си сътрудничат и с оглед постигане на бързина в наказателния процес. За в бъдеще следва да се използват за разпит на свидетели видео конферентни връзки. Тези форми на процесуална дейност спестяват значителни материални разходи. Чрез тях се гарантира осъществяване на бързо съдопроизводство. При конвенционални разпити на свидетели по делегация, съдебните процеси по наказателни дела се забавят минимум с четири, пет месеца"-коментира пред журналисти Председателят на Апелативен съд Бургас Яни Бахчеванов, след проведения разпит.

Разпитите чрез видео конферентна връзка се провеждат в рамките на международното правно сътрудничество, а осъществяването им е в правомощията на апелативните съдилища.