Бургас в защита на Пирин
Бургас в защита на Пирин / netinfo

Повече от сто души в Бургас излязоха на мирно шествие срещу промените в плана за управление на Национален парк „Пирин“, които бяха одобрени с решение на Министерски съвет в края на декември. Природозащитници издигнаха плакати с надписи: „Долу ръцете от Пирин”; „Децата ни искат природа” и „Господа депутати, животните не са скиори”.

Бургазлии са категорични, че с промените на плана се отваря път за безразборното строителство в Националния парк, а Банско сравниха със Слънчев бряг. И тук  настояха за оставката на еко-министъра Нено Димов с любопитен мотив: „за цялостно творчество, системни лъжи и имитация на обществено обсъждане”.
 

Протест: От Банско до Синаница, Пирин не е баница!


„Основното ни искане е да се преразгледа решението за плана и да се отмени. Ние така или иначе ще го обжалваме в съда. Другото ни искане е оставката на министър Нено Димов, защото е неприемливо един министъра да се държи като министър на икономиката, туризма, регионалното развитие и спорта“, заяви Радостина Ценова, Българска фондация „Биоразнообразие“.

„Всички ние сме се нагледали на този филм дълги години – не само в Пирин, но и по Черноморието. И затова хората са така наплашени. Ние сме сигурни, че това ако решение остане, планината няма да бъде пожалена“, сподели Владимир Димитров, СНЦ „Зелена Странджа”.
 

Протести "за" и "против" втори лифт в Банско (СНИМКИ)


На 28 декември Министерски съвет отвори за строителство 48% от територията на Национален парк „Пирин“ с няколко корекции в неговия план за управление. Решение – взето въпреки внесените над 1000 писмени становища и над 100 000 писма от граждани от цял свят в защита на парка, отчетоха организаторите на протеста в Бургас. Следващата демонстрация ще бъде на 11 януари.