Правителството с мерки за лечението на онкоболни пациенти
Правителството с мерки за лечението на онкоболни пациенти / netinfo

Още тази година правителството ще вземе мерки да облекчи лечението на пациенти, които пътуват до Турция за радиохирургия. Това стана ясно по време на посещението на заместник-министъра на здравеопазването д-р Ваньо Шарков в Бургас.
Д-р Шарков съобщи, че в рамките на 2015, по програма „Джесика" университетската болница „Св. Иван Рилски" в София ще получи супер модерен кибернож, който е единствен в Европа, а в света има едва пет от тях.
Най-много български граждани отиват на лечение в чужбина, заради радиохирургията или т.нар. кибернож. Разрешенията, които Министерството на здравеопазването дава за лечение са главно за Турция, тъй като там операциите с гама ножа струват между 7 и 8 хиляди евро.
„ По европейски проекти плануваме подобряване на апаратурата за линейния ускорител във Варна, който също ще поеме част от онкоболните пациенти, както закупуването на още поне два киберножа. До две години се надяваме, че ще стане така, българските граждани да не се налага да правят операции в чужбина", каза още заместник-министърът на здравеопазването