Общината осъди Ивайло Дражев за един милион
Общината осъди Ивайло Дражев за един милион / netinfo
Община Бургас спечели делото срещу „Фина механика” АД–Бургас с председател Ивайло Дражев. Апелативният съд в Бургас реши дружеството да заплати на общината неустойка от над 1 милион лева и за неизпълнение на задълженията си по договора за приватизирането на „Фина механика” ЕООД, сключен на 9 декември 1998 година, съобщиха за Дарик от пресцентъра на общинска администрация.

Според съда, Ивайло Дражев трябва да заплати неустойка в размер на 62500 лева за неизплащане разходи за консумативи – електричество, вода, телефони, охрана, както и заварените от дружеството задължения. Втората неустойка от 900862 лева, която Апелативният съд в Бургас присъди в полза на общината, е за неизпълнение на програмата за трудова заетост.

Според приватизационния договор, сключен на 9 декември 1998 година, Ивайло Дражев се задължава да увеличи персонала на дружеството до 2003 г. от 97 на 112 души. От съда, обаче, решиха, че купувачът не само, че не е разкрил нови работни места, а дори ги е редуцирал едва до 9 души.

Към изплащането на неустойките трябва да се включи и лихвата по тях, която е в сила още от 29 декември 2005 г., когато е предявен иска на общината. Според решението на съда, “Фина механика” АД–Бургас трябва да заплати и всички разноски по делото досега, възлизащи на 20110 лева, както и държавната такса, която е в размер на 38534 лева.