Габриела Тончева
Габриела Тончева / netinfo
До 8 декември картини от стъкло ще бъдат изложени в галерия "Г. Баев"
Стъклени скулптури на талантливата художничка Габриела Тончева, могат да бъдат видяни до 8 декември 2017 г. в галерия-музей „Георги Баев“.
Самостоятелната изложба „Измерения“ на младата авторка, гостува в Бургас тази есен и представя експозиция от над 15 произведения сътворени от изящната материя стъкло.
Част от скулптурите впечатляват силно с ясна геометрична насоченост и формиране на обемите. Факт, който бързо и въздушно потъва, пречупен и преобразуван с такава деликатност и усет от художничката, благодарение на дълбоко познание, за същинските качества на материята, които тя притежава, че извежда стъклените форми извън всички предварително заложени рамки. Наблюдаващия, не може да се противопостави на желанието си да се вглежда отново и отново в стъклените обекти, търсейки и откривайки нови „Измерения“. Потапяйки се изцяло в сътворените стъклени пречупвания на пространството. Пречупвания, които невероятната и съвършено, както мисловно, така и технически моделирана от Габриела, материя на стъклото предлага. 
Всеки един от обектите на изложбата може да бъде наблюдаван самостоятелно, предлагайки различна гледна точка, спрямо позицията на наблюдаващия и променящата се естествена светлина. Проникването на светлината, отраженията и отблясъците, оптичните закачки  влизането навътре и излизането навън от формата – водени от логиката, а понякога и отвъд нея, са част от състоянията, които подсилват визуалното въздействие на творбите.
Впечатление оставя и комбинацията на стъклото с веществото на метала, която Габриела Тончева, много успешно развива. Освен, че ни показва как крехката материята на стъклото изцяло може да доминира и завладее метала, Габриела, отново ни извежда отвъд формата, същевременно чрез проникването в нея и чрез напълно контролираното й преодоляване. Посредством решението си, да комбинира двете различни медии, авторката създава постоянно нарастващо напрежение в състоянието на творбите си, чрез емоцията и стремежите за надмогване и излизане извън ограниченията и външните обемни лимити.
Друга материя, навярно не би била в състояние, да отрази мистичната женствена същност, съчетана с решителна категоричност и чувствително точната умереност на великолепната художничката.
Изложбата „Измерения“, бе открита на 3 ноември 2017 г. и ще продължи до 8 декември 2017 г. Заповядайте, да надникнете в „Измеренията“ си и отвъд тях в стъклените пластики на вече утвърдилата се, изключително даровита Габриела Тончева.

Габриела Тончева е родена в гр. София.
Бакалавърска степен завършва в Нов български университет - гр. София, специалност „Алтернативна керамика и стъкло“ и майнър програма „Сценичен дизайн“.
През пролетния семестър на 2013 г., се обучава  в „Tomas Bata University“ гр. Злин – Чехия по програма Еразъм студентска мобилност „Дизайн на стъкло”. 
През 2016 г. завършва магистърската програма на Нов български университет „Изкуството от стъкло и керамика в архитектурата“ 
По настоящем е докторант към департамент „Изящни изкуства“ на Нов български университет.
Нейни произведения са част от публични и частни колекции.