Най-големите математици са в Несебър /Снимки/
Най-големите математици са в Несебър /Снимки/ / netinfo

За поредна година Несебър бе домакин на финалния кръг на Международния турнир „Математика без граници", който се проведе под патронажа на кмета Николай Димитров. Официалният старт бе даден на 1 юли в двора на СОУ „Любен Каравелов". В продължение на няколко дни българските ученици се конкурираха кой е най-добър при решаването на сложни задачи с техни връстници от Азербайджан, Казахстан, Мексико, Румъния, Русия, Турция и Узбекистан.

Найголемите математици са в Несебър /Снимки/
netinfo

Призьорите бяха наградени на специална церемония на амфитеатъра днес. Сред наградите най-атрактивната бе купата на кмета на Несебър, чието наименование е „Купа на шампионите на шампионата". От името на градоначалника, директорката на СОУ „Любен Каравелов" - Тодорка Желязкова, я връчи на математика от 5-ти клас Божидар Димитров от ПМГ „Св. Климент Охридски" - Силистра, който постигна впечатляващи резултати - максималните 100 точки в турнира. Друга интересна награда бе новоучредената от Казахстан, която бе обявена по време на техническата конференция с ръководителите на участници от България и чужбина ден преди официалното откриване на форума. Отличието отиде при руската ръководителка Виктория Юркова заради нейните заслуги при организиране на вътрешните кръгове на турнира в две държави - Молдова и Русия. Призът, който й бе връчен, бе изработен от стъкло във формата на ябълка, тъй като в превод старата столица на Казахстан Алма Ата значи баща на ябълките.
Международният форум даде право на индивидуално и отборно представяне. Христо Борисов от 6-ти клас на СОУ „Любен Каравелов - Несебър, който се състезаваше като индивидуален участник, за втора поредна година взе сребърен медал, като само една точка не му достигна за златото. Отборите на трети и пети клас от училището в Несебър се окичиха съответно с бронзов и със сребърен медал.
Найголемите математици са в Несебър /Снимки/
netinfo

Организатори на  „Математика без граници“ са Педагогическа асоциация „Образование без граници” – България и Научно – образователен център „Innovation” – Казахстан със съдействието на община Несебър.  Турнирът се проведе и с подкрепата на East China Normal University Press.