Математиката може да се учи, докато се гледа театър
Математиката може да се учи, докато се гледа театър / netinfo

При огромен интерес премина срещата със световноизвестния български физик Минко Балкански. Повече от 120 бургаски ученици присъстваха на лекцията на именития учен в КЦ "Морско казино". По време на срещата професорът запозна присъстващите с целите и дейността на Фондация "Миню Балкански", а през цялото време учители и младежи имаха възможност свободно да задават своите въпроси. След края на дискусията всички получиха книгата "Устрем и воля" с автограф от професора.

Благотворителната фондация се занимава с откриване на талантливи български ученици в сферата на математиката, физиката и информатиката, и подпомага обучението им в най-престижните висши училища и университети във Франция и света.
Фондацията, която носи името на бащата на проф. Минко Балкански и се намира в родната му къща в село Оряховица /област Стара Загора/, провежда висококвалифицирани обучения на преподаватели и учители по информатика.

Вече 12 гoдини бългapcки млaдeжи ca пpиeмaни в престижния лицeй "Лyи льo Гpaнд", кoйтo пoдгoтвя студенти зa кaндидaтcтвaнe в нaй-пpecтижнитe фpeнcки yнивepcитeти, блaгoдapeниe нa oлимпиaдитe пo мaтeмaтикa, физикa и инфopмaтикa, opгaнизиpaни oт пpoф. Минкo Бaлкaнcки.

В момента част от дейностите на Фондацията във Франция са поверени на двама бургазлии, които са преминали през целия процес на обучение. "Учете и правете, това което ви носи щастие. Аз бях слаб ученик, но се намери кой да запали искрата. Това е разковничето - да търсим алтернативни, интересни начини да представим науката пред децата, кой би могъл да предположи, че докато гледат театър младежите могат да се научат на сложни математически закономерности" - каза по време на срещата с бургаските ученици, известният в цял свят проф. Минко Балкански.