Има ли шанс Бургас да застане до световните умни градове
Има ли шанс Бургас да застане до световните умни градове / netinfo

Може ли Бургас да влезе в мащабно начинание, което да ни направи част от световните умни градове.
Подобно предизвикателство може реално да изстреля града в бъдещето, но ще бъде реално възможно след поне десетилетие. Тази основа обаче може да бъде положена, чрез проект на Бизнес инкубатор - Бургас.
Проектът има за цел да демонстрира възможностите на Бургас за превръщането му в SMART CITY, чрез представяне на иновативни идеи и подходи, лесно приложими и доказано работещи.
На голям семинар в града ще бъдат представени умните проекти и модели в четири направления . умна мобилност, умна околна среда, умна икономика и StartUP.

Интелигентен град e този, който използва цифрови технологии да подобрят производителността и благополучието, за да се намалят разходите и потреблението на ресурси, както и да се ангажира по-ефективно и активно със своите граждани. Ключови интелигентни сектори включват транспорта, енергетиката, здравеопазването, водите и отпадъците. Интелигентият град трябва да е в състояние да реагира по-бързо на града и на глобалните предизвикателства.

Интересът към интелигентни градове е мотивиран от основните предизвикателства, включително изменението на климата, икономическото преструктуриране, преминаването към онлайн търговията на дребно и развлечения, застаряването на населението, както и натиск върху публичните финанси. Европейският съюз е посветил постоянни усилия за разработване на стратегия за постигане на "интелигентен" градски растеж за своите столични градове-региони.

По-известните места с интелигентни градове са Чикаго, Бостън, Барселона и Стокхолм.