Хлябът на мира бе в нейните ръце
Хлябът на мира бе в нейните ръце / Лалка Димитрова

България става част от европейската карта за добив на ръж. През тази година в страната ни са засети над 60 000 декара от културата, което е с почти 30 пъти повече от предходни години. Това обяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева в карнобатското село Кликач.

По думите й, само в област Бургас с ръж са посети повече от 2 000 декара. Танева се включи в церемонията по зажънването на ръжта на мира - инициатива, в която страната ни се включва за трета поредна година. Министърът дори запретна ръкави, за да замеси собственоръчно "хляба на мира".

Хлябът на мира бе в нейните ръце
netinfo
Министър Танева обяви още, че страната ни е готова за домакинството на международната конференция „Мир и земеделие", която трябва да се проведе през 2017 година. Очаква се у нас да пристигнат министрите на земеделието на 12 държави членки на ЕС.

Проектът ръжта на мира или „Хляб на мира" е европейска инициатива, в която се включват дванадесет държави от Централна и Източна Европа. Започнала през 2013 година тя отбеляза 25-тата годишнина от падането на Берлинската стена и Желязната завеса.

Хлябът на мира бе в нейните ръце
netinfo