Еврейската общност в Бургас посреща своята 5 772 Нова година
Еврейската общност в Бургас посреща своята 5 772 Нова година / Дарикнюз
Еврейската общност в Бургас ппосреща своята 5 772 Нова година
45209
Еврейската общност в Бургас ппосреща своята 5 772 Нова година
  • Еврейската общност в Бургас ппосреща своята 5 772 Нова година

Еврейската общност по цял свят отбелязва своята Нова година „Рош Ашана". Според летоброенето на един от най-древните народи този празник се посреща за 5 772 път.

Преданията на евреите разказват, че това е бил шестият ден от сътворението на света, през който Бог е създал Адам.

В този ден евреите се обръщат към Бог с молба да им бъдат опростени греховете. Господ мисли десет дни и дава своя отговор в деня Йом Кипур (יום כפור).

Рош Ашана е един от най-важните празници за хората от Израел, които вярват, че в този ден на небето се изписват три книги, съдържащи в своите страници имената на всички хора.

В първата книга на живота се изписват всички праведници, във втората книга на смъртта се изписват имената на съгрешилите, а в третата книга намират място онези хора, които са сторили и лошо и добро и могат да решат дали да живеят оставащите им дни живот според божиите закони или да ги нарушават.

Още интересни подробности за еврейската Нова година „Рош Ашана", която празнуващите ни съграждани посрещат с ябълка, мед и нар, за хилядолетните обичаи и за посланията  на еврейската общност можете да чуете в звуковия фал от председателя на Израилтянския духовен съвет в Бургас г-н Сабетай Версанов.