Две работни групи уреждат собствеността на рибарските пристанища
Две работни групи уреждат собствеността на рибарските пристанища / netinfo
Две работни групи с представители от Министерствата на транспорта, на земеделието, Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури и крайморските общини, започват работа за изчистване на проблемите със собствеността на териториите на бъдещите рибарски, яхтени пристанища и лодкостоянки по нашето Черноморие. Такова решение взеха днес в Бургас участниците в дискусия по проблема с рибните портове

Тези две групи ще работят за Северното и Южното Черноморие. По време на обсъждането на проблемите с бъдещите рибарски пристанища, всички се обединиха около идеята, че най-сериозен, е проблема със собствеността, която трябва да бъде деактувана от публична държавна в частна общинска, за да могат собствениците на портовете да кандидатстват за пари от Европейския съюз.

Според председателя на транспортната комисия в Народното събрание Йордан Мирчев, крайно наложителни са промени в Закона за морските пътища, вътрешните морски пространства и пристанищата, и то точно в частта, с определенията за рибарско и яхтено пристанище.

Транспортният министър Петър Мутафчиев потвърди, че правителството ще направи всичко възможно да въведе в ход тези промени, веднага, щом бъдат гласувани в парламента. Министърът на земеделието и храните Валери Цветанов за пореден път обяви, че това е уникален шанс проблемите на рибарите в България да бъдат решени сега и веднага.

С решаването на въпроса за собствеността на тези видове пристанища, ще бъде възможна тяхната бърза регистрация, стартирането на програмата най-късно през месец септември тази година и усвояването по нея на 103 милиона евро плюс 80 милиона доплащане от националния бюджет.