Драконовски мерки против птичия грип в Бургаско
Драконовски мерки против птичия грип в Бургаско / Пресцентър

Всички отговорни институции в Бургаско следят изключително стриктно за спазване на строгите мерки против разпространението на птичи грип. Това беше отчетено днес, на заседание на областната епизоотична комисия.

Сред най-важните действия, за чието изпълнение следят институциите са: спазва ли се категоричната забрана за излизане на домашните птици извън дворовете; дали фуражът, с който се изхранват се съхранява на закрито място, както и ограничен ли е достъпът между дивите и домашните птици.

Част от превантивните мерки е разширяване зоните на контрол от 3 и 10 километра,  с въвеждане на буферна зона, включваща освен община Бургас, също и Созопол, Средец и Камено. В тези  райони е абсолютно забранено преместването и транспортирането на птици, както и ловът на пернат дивеч.

Няма място за паника сред населението, необходимо е да се спазват всички превантивни мерки, да се поддържа добра хигиена и най важното - при най-малко съмнение за заболяло животно да бъдат информирани ветеринарните служби, съобщиха от пресцентъра на Областна администрация.