надзиратели Бургас
надзиратели Бургас / Снимка: Станимир Димитров
След поредица от протести пред вратите на бургаския затвор, в които надзирателите пиха чай, хапваха локум и пушиха, но до сериозно увеличение на заплатите им не се стигна, днес тъмничарите опънаха огромни плакати пред сградата на съдебната палата.
 

надзиратели Бургас
Снимка: Станимир Димитров

Повече от сто служители на затвора в Бургас, сред които и представители на Синдикат „Охрана“ отхвърлиха категорично намеренията на финансовото министерство за 5-процентно увеличение на възнагражденията им и определиха хода на ведомството като милостиня. „Не сме служители втора ръка“, гласяха плакатите, издигнати на протеста.
 

надзиратели Бургас
Снимка: Станимир Димитров

Надзирателите в Бургас подкрепят искането на колегите си в страната за поне 20% увеличение на заплатите. Сред другите им искания са: заплащане на извънреден труд и разкриването на допълнителни щатни бройки, както и увеличаването на социалните придобивки. И тук синдикатите определят като "нулеви" резултатите от преговорите, водени с правосъдното министерство през последната година.

Пред "Дарик" от ръководството на затвора коментираха, че част от лишените от свобода подкрепят протеста на надзирателите. Към момента в централния корпус на Бургаския затвор лишените от свобода са 320, като сред тях са и арестантите. Не липсвали обаче препоръки от Комитета против изтезанията да се повиши броя на надзирателите. В момента тече конкурс за назначаването на нови 33-ма. Колко е общият брой на заетите, с оглед на сигурността, остава класифицирана информация.