Бургаски математици на челни места в национален турнир
Бургаски математици на челни места в национален турнир / www.sxc.hu

Възпитаници на Математическата гимназия в Бургас заеха челни места в националния турнир по математика „Атанас Радев”. Тазгодишното състезание се проведе в гр. Ямбол от 26 до 28 март. В индивидуалното класиране бургаските математици - Галина Кирчева и Тодор Марков, заеха съответно първо и второ място при деветокласниците. Изявеният бургаски математик Александър Макелов /11 клас/ стана втори в националната надпревара.

Днес той и Тодор Марков участват в София в контролите, които ще класират най-добрите българчета за участие в Балканиадата по математика, която ще се проведе от 2 до 8 май в Кишинев, Молдова.

Окончателните резултати в отборното класиране са очакват до дни, съобщи директорът на ПМГ „Акад. Никола  Обрешков” – Бургас г-н Станчо Славов. Всеки момент се очакват и резултатите от он-лайн състезанието по математика на Русия, в което участваха 21 възпитаници на нашата математическа гимназия. Контактите и обменът на опит между младите гении на България и Русия е традиционен.

Седем млади математически таланти от Краснодарския край в Русия гостуваха на своите приятели и връстници в Бургас миналата седмица. Участието си в пролетния национален математически турнир „Атанас Радев”, те съчетаха с посещения по някои от най-забележителните исторически места в страната.