Бургас ще има рент-а-байк с над 120 колелета с чип
Бургас ще има рент-а-байк с над 120 колелета с чип / netinfo

От общината очакват в близките дни да пристигнат и първите 120 колелета, които ще са част от вело парка на първия в страната град с рент-а-байк.
Миналия месец община Бургас сключи договор за разработка на софтуер за отдаване на велосипеди под наем, като срокът за изпълнение е 50 дни. Поръчката включва доставяне на устройства за чекиране, програма за клентски карти, чипове за таговe нa велосипеди, както и джипиес устройства.
Това е първа част от проекта "Велосипедният град - модел на модерна градска мобилност", който се изпълнява по програмата за малки проекти на глобалния екологичен фонд. За него община спечели финансиране в размер на 190 920 лева. С реализацията на проекта Бургас ще стане първият град у нас, който предлага на своите жители и гости цялостна модерна услуга за отдаване на обществени велосипеди под наем.
Вторият етап на проекта включва доставка на 120 колела и поставяне на три места на вело информационни пунктове, както и велостоянки със заключващ механизъм.

Определените рент-а-байк стоянки, оборудвани със 120 велосипеда, ще бъдат напълно изградени до септември 2013 година.

Те ще бъдат поставени на 12 точки в града, до всеки спортен център, в комплексите, в два от по-големите квартала в периферията и суперцентъра на града.

"На по-късен етап ще бъдат избрани още няколко комуникативни точки в града, където да се направят такива пунктове. Този проект няма как да се случи, ако не правим велоалеи. За да не губим време, едновременно ще създаваме нова инфраструктура за велосипедния транспорт и ще въвеждаме нови услуги като рент-а-байк", коментира кметът Димитър Николов.