Някои от изоставените пациенти остават с месеци в болницата, без никой да ги потърси.
Някои от изоставените пациенти остават с месеци в болницата, без никой да ги потърси. / netinfo
Медици скат бърз прием на изоставени болни в социални домове
Настаняването в социални домове на пациенти, изоставени от роднини, да става по-бързо. За това апелират лекари от УМБАЛ- Бургас. 52-годишен мъж с ампутиран крак е поредният случай на пациент, изоставен от роднини на грижите на медиците в Клиниката по съдова хирургия в болницата. Въпреки че от лечебното заведение са издирили  неговата сестра, тя писмено е отказала да носи отговорност за болния. Така цялата тежест по оформянето на документацията за преместването му в социален дом пада върху лекарите и медицинските сестри. За тях това е непривична дейност.
 „Мъжът, който  страда от диабет,  се е приютявал в карана във Ветрен. Негов приятел го е заварил с почернял от гангрена крак. За да спасим живота му, се наложи ампутация”, споделят лекарите  от Клиниката по съдова хирургия.  Пациентът е приет на 26-ти май. Той се подобрява  и скоро няма да има нужда от лечение в клиниката, но предвид състоянието му медиците не могат просто да го изпишат, защото няма къде да отиде нито кой да продължи грижите  за него. Затова правят постъпки за преместването му в специализиран дом  и се свързват с Агенцията за социално подпомагане. Пред нея обаче трябва да представят пълен набор от документация.
„Пациентът няма нито месечен  доход, нито здравни осигуровки, нито  личен лекар, който трябва да го  представи пред ТЕЛК. И разрешаването на този казус се пада на нас. С колегите повикахме специалист, който да го консултира, за да може да се яви пред ТЕЛК. Така болният  може да получи социална пенсия и да постъпи в дом, където да се грижат за него”, казват от Клиниката по съдова хирургия. Процедурата не е никак лека и ангажира много от времето на персонала.
Подобни случаи не са рядкост и в останалите отделения на УМБАЛ Бургас. Някои от изоставените пациенти остават с месеци, а престоят им е изцяло за сметка на лечебното заведение.  Затова лекарите призовават да  има облекчена процедура и Агенцията за социално подпомагане да може да поеме пациентите по-бързо.