Актуализират плана за управление на Странджа
Актуализират плана за управление на Странджа / Дарик Бургас
Планът за управление на ПП ”Странджа” да бъде преработен и отново представен пред МОСВ през април 2011 г. Това е решил  Висшият екологичен експертен съвет /ВЕЕС/,  в който влизат  представители на различните министерства и органи на държавната власт, след като е  разгледал документа. Планът  за управление на ПП”Странджа” чака одобрението на съвета от пет години. Според експертите промяната в законодателството и новите нормативни документи налагат актуализиране и съгласуване  с институциите. Той не може да играе ролята на Устройствен план на територията, което налага промени в режимите на предлаганите с плана  зони, са констатирали специалистите.
Екипът на Българска фондация „Биоразнообразие” трябва да представи обновеният ПУ до март, а през април предстои ново заседание в МОСВ .
Срещу приемането на документа се обяви местната власт на общините в Царево и Малко Търново. Основният упрек към предлагания проект бе за границите на парка и опасността от стопиране на инвестиционните намерения в общините. Становищата на двата общински съвета са били допуснати  на заседанието на ВЕЕС, въпреки че общините не негови членове. Комисията е приела и документ с 16 000 подписа на граждани от цялата страна в подкрепа на Плана за управление на парка.

„Доволни сме, че екоминистерството демонстрира воля да не се допусне презастрояване на крайбрежието по подобие на териториите на север от гр. Царево. Желанието на ведомството е първо да се приеме плана  на ПП „Странджа” и след това устройствените планове на двете общини,  коментира Радостина Ценова, експерт от БФБ.

Планът за управление на Природен парк „Странджа” бе разработен в рамките на Българо-швейцарската програма за опазване на биоразнообразието (днес БФБ) след подписване на Меморандум за разбирателство между правителствата на Република България и Конфедерация Швейцария. Документът стана възможен с широкото обществено и експертно участие на всеки етап от неговата подготовка. След официално обществено обсъждане през 2003 г. и след отразяване на предложения и възражения от граждани, институции и организации, ПУ бе внесен за разглеждане в МОСВ на 30.08.2005 г.

Поради отказа от предприемане на действия от тогавашното ръководство на МОСВ през 2008 г. БФБ заведе и спечели съдебно дело срещу кабинета на тогавашния министър на околната среда и водите – Джевдет Чакъров за неспазване на законовите разпоредби и осъди Министерството в едномесечен срок да разгледа Плана, което така и не се случи.

Двете организации (ДПП Странджа и БФБ) изразяват своята благодарност за подкрепата, която ни оказват граждани, неправителствени организации и институции за опазване на нашето общо богатство  - Природен парк „Странджа”.