Ако намерите пострадала птица, обадете се на РИОСВ!
Ако намерите пострадала птица, обадете се на РИОСВ! / www.riosvbs.eu

Зачестяват сигнали за пострадали птици, съобщават от РИОСВ-Бургас. Изтощен бял ангъч е намерен на северния бургаски плаж. Птицата е настанена във волиерата в Природозащитен център „Пода". Бял щъркел с наранено крило, намерен в района на 5-ти километър, е изпратен за лечение и възстановяване в Спасителния център в Стара Загора. Прострелян голям корморан е открит край Сарафово.

През последната седмица са намерени мъртви млад розов пеликан и горска ушата сова, вероятно ударена от автомобил. Совата е предадена на Природонаучния музей в Бургас за попълване на колекцията.

През декември в РИОСВ-Бургас е постъпила информация за осем ранени и пет мъртви защитени птици от видовете белоглав лешояд, скален орел, обикновен мишелов, бял ангъч.

Поради ниските температури и замръзването на водоемите се очаква сигналите за бедстващи птици да се увеличават. Лице, което е намерило ранен или мъртъв екземпляр, е длъжно да уведоми за това най-близката РИОСВ или държавно лесничейство. Зеленият телефон за сигнали на РИОСВ-Бургас е 056 813 212.