Зам.-кметът и председателят на ТД АЙГИДИК откриха новия Еколенд
Зам.-кметът и председателят на ТД АЙГИДИК откриха новия Еколенд / netinfo

Заместник-кметът д-р Валентин Василев и председателят на Управителния съвет на туристическо дружество "АЙГИДИК - Благоевград" Иван Големеев откриха новоизградената база "Еколенд" в местността "Бодрост".

За връчването на символичния ключ на дружеството, което ще стопанисва сградата, не случайно бяха избрани датата 11.11 и часът 11,11. Водосвет отслужи отец Николай от църквата "Въведение Богородично".


Екоцентърът ще предостави една нова възможност на децата да опознаят природата, заяви по време на откриването д-р Василев, който изрази надежда за ползотворно бъдещо сътрудничество с “АЙГИДИК - Благоевград”.
По думите на Иван Големеев новият екоцентър ще бъде предназначен главно за занимания на ученици от 1-и до 6-и клас от благоевградските училища, като идеята е да се предостави алтернатива за свободното време на малките деца и им се внушат ценностите на природосъобразния начин на живот.


Съгласно решение на местния парламент по предложение на кмета Костадин Паскалев сградата бе предоставена за безвъзмездно управление на туристическо дружество "АЙГИДИК - Благоевград". Дружеството ще провежда в новопостроеното здание дейности за повишаване знанията и уменията за опазване на природната среда и изграждане на природозащитно поведение у подрастващите. "АЙГИДИК" ще работи по Програмата за екологично възпитание на децата, за изпълнението на която ще привлича учители по начално образование, екология, география и биология от училищата в общината, както и специалисти от НП “Рила”.
Сградата бе построена по проект "Еколенд и интерпретативен образователен център за деца - туристическа атракция за устойчиво развитие", финансиран от предприсъединителна програма “Добросъседство ФАР – ТГС България – Македония”, Грантова схема за “Устойчиво развитие”. Проектът стартира в началото на месец март 2008 г., продължителността му е 18 месеца, а общата стойност на проектните дейности е 291 539 евро. Около 90 % от тях са финансирани по програма ФАР-ТГС, останалите средства осигурява Община Благоевград. Партньори на Общината от българска страна са Пирински туристически форум и Дирекция Национален парк “Рила”, а от македонска - Община Делчево.

С конкурсна процедура за строител бе избрана СД “Етиком Наков и сие”, която извърши строителството за 6 месеца за сумата от 387 188 лв. Сградата е двуетажна, на първия етаж са обособени две експозиционни зали, чайна с барбюфет и склад, магазин за сувенири, информационен център, гардероб. На втория етаж ще има многофункционална зала за обучение, медицински център и две зали за почивка.

Основната цел на проекта е да се постигне бързо развитие в трансграничния регион посредством подобряване на туристическата инфраструктура, насърчаване на трансграничното сътрудничество и осъществяване на дейности, пряко свързани с опазването на околната среда.

Още снимки от откриването на екоцентъра вижте в рубриката "В снимки"