Възражения на собственик на земя в Еленово 1 върнаха 4-те ПУП-а в комисията по ТСУ
Възражения на собственик на земя в Еленово 1 върнаха 4-те ПУП-а в комисията по ТСУ / netinfo
инж. Надежда Ярловска
21387
инж. Надежда Ярловска
д-р Лена Павлова
арх. Виолета Спасова
  • инж. Надежда Ярловска
  • д-р Лена Павлова
  • арх. Виолета Спасова

Общинските съветници върнаха за преразглеждане в Комисията по устройство на територията Подробните устройствени планове на четирите благоевградски квартала "Еленово 1", "Еленово 2", "Ален мак" и "Орлова чука". Предложението бе  на общинския съветник от "Граждански съвет за Благоевград" Радослав Тасков, което бе гласувано с пълно мнозинство от колегите му в местния парламент.

Въпросът с приемането на ПУП-овете предизвика най-разгорещени дебати сред съветниците на днешното заседание, като този път препъни камък се оказаха възраженията на директора на РИОКОЗ - Благоевград д-р Лена Павлова, която твърди, че като собственик на земя в жк "Еленово 1" е ощетена от проектантите, изготвили устройствения план на квартала.

Д-р Павлова, чиято молба за изказване е постъпила в рамките на 24 часа преди заседанието, обяви, че от собствеността, която притежава в квартала, за момента й е възстановена едва 1/3, като върху част от имота й е построена масивна сграда, предвидена преди години за разполагане на временен търговски обект.

През 2008 г. ръководителят на столичния проектантски екип, който изготвя плановете на благоевградските жилищни комплекси, ни информира, че нашите земи са предвидени за озеленяване, за което ще ни отнемат 25 % за урбанизация, при положение, че преди години ни ощетиха с още 25 %, заяви д-р Лена Павлова. Тя се закани, че ако Подробният устройствен план на "Еленово 1" бъде приет, още с обявяването му, ще си търси правата по съдебен път.

 

Инж. Надежда Ярловска от столичния проектантски екип, която присъства на заседанието на Общинския съвет, заяви, че тези планове слагат в ред територията на жилищните комплекси, тъй като до този момент решенията са били взимани "на парче", без цялостна визия за комплексите. Чрез тях се решава и въпросът с реституцията - тези 25 % от всеки имот са заложени в Закона за устройство на територията и при първа регулация общината има право да ги получи безвъзмездно, но да ги ползва в обществен интерес, подчерта инж. Ярловска.

Тя допълни, че въпросните 25 % от всеки имот са използвани за оформяне на три терена за детски градини, паркова зона, УПИ-та за озеленяване около всеки жилищен блок и за цялостно подобряване на жизнената среда. Не на последно място плановете дават възможност на общината да провежда своята политика по отношение на управлението на общинската собственост, каза още инж. Надежда Ярловска. 

Един град не може да съществува без улици, детски градини, паркове и административни сгради, така че не е нормално да бъдат застроени всички частни имоти на 100 %, каза заместник-кметът по строителството арх. Георги Скрижовски. 

Най-конструктивно бе предложението на главния архитект на община Благоевград Виолета Спасова, която предложи да не се отхвърлят тотално всичките четири плана, а възраженията на заинтересованите лица да се отразят в Експертния съвет, защото в противен случай нито общинското ръководство, нито останалите собственици могат да реализират инвестиционните си намерения. За съжаление обаче предложението й не бе прието и съветниците гласуваха плановете да се върнат отново в Комисията по устройство на територията.

Следващият опит да бъдат приети ПУП-овете на четирите блаогевградски квартала ще бъде на заседанието на Общинския съвет на 7 август.

Още от изказванията на д-р Лена Павлова, инж. Надежда Ярловска и Виолета Спасова чуйте в прикачените звукови файлове