В музея правят възстановка на Бъдни вечер и Коледа
В музея правят възстановка на Бъдни вечер и Коледа / снимка: Darik news, архив

В първия ден след зимното слънцестоене в Регионалния исторически музей в Благоевград с театрализирана възстановка ще бъдат показани традициите на обичаите Бъдни вечер и Коледуване, съобщи говорителят Силвия Домозетска.

„Ой Коледо, мой Коледо” е инициатива на музея и се реализира с участието на читалищни самодейци от село Брежани, Община Симитли и с фолклорна група „Веселинка” към Центъра по изкуствата в Благоевград.

Бъдни вечер е един от най-важните семейни празници в българския календар. Според традицията семейството трябва да бъде заедно около трапезата като всеки негов член изпълнява различни ритуали. Самата вечеря на Бъдни вечер е по-скоро ритуал, отколкото хранене. Какво повелява традицията ще покажат жените от група „Пирински гласове – гердан от песни” с ръководител Райна Гюрова. Самодейната група е от читалището в село  Брежани, Община Симитли.

Продължение на празника Бъдни вечер е Рождество Христово, който започва в полунощ с обичая Коледуване. В коледуването участват коледари - мъже - ергени, годеници и по-млади, скоро женени мъже. Във възстановката на обичая Коледуване ще участват момчетата от фолклорна група „Веселинка” към Центъра по изкуствата – Благоевград. Мероприятието е насрочено за 11.00 часа.