В музея откриват изложба „Биоразнообразието в НП Рила”
В музея откриват изложба „Биоразнообразието в НП Рила” / снимка: Дарик-Благоевград, Десислава Янкулова

В Регионалния исторически музей в Благоевград ще бъде открита изложба „Биоразнообразието в Национален парк Рила”. Организатори на изложбата са Дирекция „Национален парк Рила” с любезното домакинство на историческия музей. Поводът за изложбата е рождения ден на най-големия национален парк – на 24 февруари  се навършват 19 години от обявяването на парка за защитена територия.

Изложбата включва 45 любителски снимки на растителни и животински видове, срещащи се в парка. Публиката ще може да види  растителните видове рилска иглика и рилски ревен, които  растат само в Рила и никъде другаде по света. Това ги прави изключително уникални представители на висшата флора на България. От животинските видове, представени в изложбата, по-интересните са балканската дива коза, европейският лалугер, скалният орел и алпийският тритон.

Във връзка с рождения ден на най-голямата защитена територия в България  Дирекция “Национален парк Рила”, съвместно с Обединен детски комплекс  – Благоевград и Осмо СОУ “Арсени Костенцев” –  Благоевград организират от 21 до 24 февруари еколектории за запознаване на учениците с богатото биологично разнообразие и забележителностите на парка.

Самият рожден ден – 24 февруари 2011 г. ще бъде информационен ден за запознаване на обществеността с парка. От 10:00 до 17:00 часа – в заседателната зала на Централен офис ДНП Рила в кв. Вароша – Благоевград и Посетителски център за «НП Рила» - Паничище вратите ще бъдат отворени.

Регионален исторически музей – Благоевград ще проведе занимание с ученици с използване на научния архив на парка, съхраняван в музея.

Откриването на изложбата е днес от 17.00часа, съобщиха от пресцентъра на културната институция