В музея откриха  изложба за Васил Левски
В музея откриха изложба за Васил Левски / снимки: Дарик-Благоевград, Десислава Янкулова
В музея откриха изложба за Васил Левски
38635
В музея откриха изложба за Васил Левски
  • В музея откриха изложба за Васил Левски

Доц. д-р. Цветолюб Нушев – ръководител направление „Ръкописно-документално и книжовно наследство” при Национална библиотека „Св. Св. Кирил и Методий” откри в благоевградския музей изложба „Васил Левски и неговите сподвижници”. Поводът да гостува експозицията в благоевгрaдския музей е 138 години от гибелта на Апостола на свободата, обесен на 18 февруари 1873 г.

В музея откриха  изложба за Васил Левски
netinfo
Ученици от Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Васил Левски” в областния град имаха възможността да се запознаят с живота и делото на Апостола чрез експонираните табла, в които са използвани оригинални снимки на Васил Левски, негови бойни другари и съидейници, съхранявани в богатия фонд на НБКМ, на  Георги Раковски, Любен Каравелов, Панайот Хитов, Хаджи Димитър, Стефан Караджа и др.

Изложбата „Васил Левски и неговите сподвижници” ще остане отворена за посетители един месец като идеята е повече жители на града да  разгледат документалните материали, подбрани от НБКМ и посветени на най-популярната личност в нашата национална история – Васил Левски.

В музея откриха  изложба за Васил Левски
netinfo

Васил Левски, Дякона, Апостола на българската свобода е всепризнат идеолог и вожд на българското националноосвободително движение.
Със своите възгледи за стратегията и тактиката, той насочва революционното движение по нов път, базиран на моралните и материални възможности на българския народ и неговата подготовка за въоръжен отпор срещу вековния угнетител, за извоюване на дълго жадуваната политическа свобода.

В музея откриха  изложба за Васил Левски
netinfo

Чуйте още за изложбата от доц. д-р. Цветолюб Нушев в прикачения звуков файл