Ученици и учители от седем държави са в Благоевград по програма Еразъм+
Ученици и учители от седем държави са в Благоевград по програма Еразъм+ / снимка: Дарик - Благоевград, Каролина Кузманова

Кметът на община Благоевград Атанас Камбитов се срещна с ученици и учители от Германия, Испания, Франция, Италия, Португалия, Турция и Румъния.

Те гостуват в Благоевград в рамките на международната работна среща по проект Еразъм+ "Сътрудничество, иновации и обмен на добри практики".

Учениците са в гимназиален курс, те са в Благоевград от вчера и ще гостуват пет дни в областния център, обясни директорката на Професионална гимназия по икономика "Иван Илиев" Ася Бояджиева. Учебното заведение е домакин на третия краткосрочен обмен на ученици и учители по програма "Еразъм +". Тя поясни, че подобни срещи са провеждани в Португалия и Турция, а заключителната среща по проекта ще бъде в Румъния през месец май.

Докато са в Благоевград, младежите ще се срещнат и с представители на бизнеса, като ще добият представа за успешното развитие на бизнеса в региона.

По време на срещата с градоначалника Камбитов, бе дискутирана темата за младежката заетост. Кметът заяви, че се полагат усилия към това младите хора да останат и да се реализират в община Благоевград, а градът да стане притегателен център за бизнеса. Той заяви, че в момента в общината се реализират проекти на стойност над 250 млн. лева, които създават необходимите условия за привличане на инвестиции.

"Когато реализираме проектите за изграждане на Експо център, транспортен терминал и развием "Спортен Благоевград", движението Благоевград – София ще бъде обърнато в обратната посока", категоричен бе той.

Камбитов призова учениците да вземат най-доброто от наученото по време на престоя си и да го приложат на практика.

Основната цел на проекта е да се изградят у учениците трайни преносими умения, които да им помогнат както в ежедневието, така и да се справят с постоянните предизвикателства на пазара на труда. Проектните дейности имат за цел да докажат важността на тези умения и необходимостта развитието им да бъде задължителен елемент от образователния процес. Те предвиждат изработването на дидактически и педагогически инструменти, учебни програми и отворени онлайн платформи и ресурси за обучение.

Проектът е носител на нова перспектива относно необходимостта от въвеждане на промени в учебната програма и в моделите на обучение, използвани в съвременните европейски средни училища.