Съветник от ГЕРБ плаши социалист с полицейска тесла
Съветник от ГЕРБ плаши социалист с полицейска тесла / Дарик - Благоевград, Любима Калпачка
Асен Балабанов
60628
Асен Балабанов
  • Асен Балабанов

Младежката организация на БСП  в Благоевградска област се обявяви категорично против опитите на партийната централа на ГЕРБ в Гоце Делчев да сеe с предизборни цели религиозно и етническо напрежение, свързано с отказ на общинарите за провеждане на референдум относно изграждането на втора джамия в града.

Преди дни местните парламентаристи взеха решение референдум да не се провежда и реално бе отхвърлено искането на съветниците от ГЕРБ. По време на сесията на ОбС прехвърчаха обидни реплики, имаше и непристойно поведение, изразено от местни народни избраници.

"Въпрос за строеж на джамия въобще не стои на дневен ред в момента. В общината до ден днешен не е внасян проект за строителство на нова джамия, а дори и да бъде внесен, той подлежи на съответните обществени обсъждания, разглеждане от експертен съвет, и чак тогава евентуално последващо одобрение от Общинския съвет. В този смисъл, опитите за предизвикване на местен референдум по така поставения въпрос, който според становище на юристите на общината и тези на пленарната група на БСП е и преди всичко незаконосъобразен, може да бъде определено само като популистки ход за отклоняване на вниманието на гражданите на Гоце Делчев от ежедневните им проблеми, свързани с лошото и некомпетентно управление на държавата. В тази връзка изразяваме задоволството си, че общинските съветници от Община Гоце Делчев не са приели незаконосъобразното и популистко искане на ГЕРБ" , сочат в декларация младежите от областната структура на БСП.

"Още по остро осъждаме отправените на последната сесия на ОбС Гоце Делчев заплахи за "полицейска тесла" към общинския съветник от БСП Димитър Бояджиев, отправени от колегата му съветник от ГЕРБ Атанас Чурков. Чурков явно не осъзнава, че не живеем в еднолична диктатура на Бойко Борисов и управляващата партия, а в правова демократична  държава, членка на ЕС и подлежаща на неговите директиви и разпоредби. Атанас Чурков е избран на публична  длъжност и представлява партия ГЕРБ в Гоце Делчев. В тази си функция изказването му хвърля позорно петно не само върху общинското ръководство, но и като цяло върху партията в региона. Затова настояваме политическото ръководство на ПП ГЕРБ в общината да се разграничи от думите на нейния представител и да му бъдат поискани обяснения за отправените заплахи. Декларираме, че ако Атанас Чурков продължи да се държи по този недопустим начин и да отправя заплахи към който и да е от гражданите на Гоце Делчев, ще сезираме компетентните български и европейски институции и ще настояваме за подвеждането му под съдебна отговорност. Ще поискаме и отзоваването му като общински съветник", категорични са младите социалисти.

Декларацията е подписана от председателя на младежката организация на БСП в Благоевградско Асен Балабанов.

Още от Асен Балабанов чуйте в звуковия файл