С открит музеен урок отбелязват Деня на народните будители
С открит музеен урок отбелязват Деня на народните будители / снимка: Дарик-Благоевград, Десислава Янкулова

Регионален исторически музей е Благоевград ще отбележи Деня на народните будители - 1-и ноември, с  открит музеен урок, съобщиха от пресцентъра на културния институт. В урока ще вземат участие IV”а” и  IV”б” клас на V СОУ “Георги Измирлиев” в областния град.

Специалистът от отдел «Възраждане» към РИМ Елена Чалгънова ще запознае учениците с живота и делото на някои дейци за просветна и църковна независимост. Акцентът в този урок ще бъдат видните учители и просветители  Димитър и Константин Миладинови. Братя Миладинови съхраняват българщината в Македония като налагат обучението в училищата и богослужението в църквите да бъде на говорим български език, измествайки гръцкия.

Регионален исторически музей – Благоевград показва в експозиция първото издание на най-голямото фолклорно изследване на братя Миладинови «Български народни песни», печатано в Загреб през 1861 г. В музея се съхраняват всички останали издания на този сборник, както и десетки други ценни образци на възрожденската литуратура и книжнина.

Урокът започва в 11.00 часа в РИМ - Благоевград.