Представят книгата на проф. Елдъров  Българите. България. Българските съдби
Представят книгата на проф. Елдъров Българите. България. Българските съдби / снимка: Дарик-Благоевград, Елина Христова

В Регионален исторически музей – Благоевград ще бъде представена книгата на проф. Светлозар Елдъров „Българи.България.Български съдби”. Патриотизмът като активна гражданска позиция и елемент на гражданското общество, родолюбието като основа на демокрацията – това е традицията и приемствеността, завещана ни от Възрожденската епоха – това е и основната идея на новата книга на проф. Светлозар Елдъров от Института по балканистика към БАН. Книгата представлява сборник от негови статии, очерци и есета, и се състои от три части, които оформят нейното заглавие: „Българи, България, Български съдби”.

Първата, биографична част, чрез портретите на Георги Бенковски, Дамян Груев, Борис Сарафов и Яне Сандански, генерал Иван Цончев, полковник Стойчо Гаруфалов, д-р Йероним Стамов, митрополит Стефан и академик Ефрем Каранфилов разкрива зараждането, проявлението и развитието през различни исторически епохи и условия на един ярък характерологичен тип – революционният или духовният водач, командирът, творецът, лидерът изобщо. Обединяващата идея в биографичните портрети е ярката индивидуалност на представените личности и заедно с това тяхното вътрешно сходство като продукт на общ национален генопит, съчетал в себе си най-добрите черти на българската народопсихология.

Втората част съдържа статии, есета и очерци, които хвърлят повече светлина, дават нова интерпретация или просто поглеждат от различен зрителен ъгъл към редица факти и събития от историята на българите в Македония и Одринска Тракия и войните за национално освобождение и обединение. Сред тях са усилията на Българската Екзархия за съхраняване на българщината в различни периоди и условия, взаимоотношенията между българската държава и македоно-одринското революционно движение, ролята на уличния натиск върху съдбоносните решения в навечерието и по време на Балканската война, народопсихологическите корени на българския боен дух при Одрин и Дойран. Нови щрихи към историята на Българския национален календар добавят статиите за Празника на Победите и Деня на Независимостта.
Третата част представя българската история видяна, преживяна или споделена от чужденеца. България, българите и българските въжделения се превръщат в част от личната съдба и житейски път на руския учен и общественк Александър Башмаков и хърватския издател и книгоразпространител Крунослав Херуц. Хърватските педагози и френските католически мисионери са съпричастни към българското образование и възпитание, защото вярват, може би дори повече от българите, в просперитета и величието на България.
Книгата ще бъде представена от проф. Трендафил Митев – председател на Македонски научен институт – София.

Проф. д. ист. н. Светлозар Елдъров от Института по балканистика при БАН е роден през 1956 г. в Пловдив. Завършва история в СУ „Св.Климент Охридски” през 1980 г. Научната си кариера започва в Института за военна история при ГЩ на БНА.Специализира църковни науки в Папския източен институт в Рим.Член на Македонски научен институт., Тракийския научен институт, Българската асоциация по военна история, Българското историческо дружество. Автор на 10 монографии, над 25 статии и студии в специализирани издания и части от колективни трудове, около 100 научнопопулярни публикации, 10 сценария за документални филми.

Презентацията е насрочена за утре от 14.00 часа.