/ Дарик Благоевград

Четири обвинения ще бъдат повдигнати срещу дознателката от Първо районно управление в Благоевград - Розалина Кьосева. Тя ще отговаря пред съда за престъпление против правосъдието, документно престъпление, лично укривателство и изнасяне на служебна тайна.

брифинг прокуратура
БГНЕС

Разследващата полицайка, която има 4 години стаж в ОД на МВР в областния център, е действала не с користна цел. Тя е поддържала близки отношения с лице от криминалния контингент, което в момента изтърпяла ефективна присъда в затвора в Бобов дол. Именно заради него тя е действала безразсъдно и е извършила всички престъпни деяния. 

При събирането на доказателства за престъпната й дейност са използвани специални разузнавателни средства, събрани са доказателства, разпитани са 13 свидетели, предстоят още разпити. Това стана ясно на пресконференция в благоевградската прокуратура, на която присъства и говорителят на главния прокурор - Румяна Арнаудова.

Антимафиоти влязоха в полицията в Благоевград, задържан е разследващ полицай (СНИМКИ/ВИДЕО)

Първоначално срещу разследващия полицай е образувано разследване за престъпление против правосъдието. По-късно е установено и документно престъпление, събрани са доказателства за престъпление по служба, което се състои в споделяне на служебна тайна на криминално проявено лице. Четвъртото престъпление е за лично укривателство.  

Според прокуратурата, по безспорен начин е установена престъпната дейност на Розалина Кьосева. Ще бъде внесено искане за постоянна мярка „задържане под стража”.

брифинг прокуратура
БГНЕС

Кьосева е била разследващ полицай по досъдебно производство срещу въпросното лице от криминалния контингент, но не е изпълнила длъжностите, които й възлага законът - необходимите разпити и процесуално-следствени действия, събиране на други доказателства, не е извършвала очни ставки, които биха допринесли за разкриване на истината по досъдебното производство. Това нейно деяние е осъществявано в периода 22 ноември 2016 г. - 22 март 2018 г.

брифинг прокуратура
БГНЕС

Тя е осуетила изпълнението и на европейска заповед за арест от Република Гърция спрямо въпросното лице, за което има и влязла в сила 6-годишна присъда. Освен това е правила пет отделни искания до затворническата администрация за разпит като свидетел с изтърпяващия наказанието си в Бобов дол мъж, без да има основание за това.  

Открит е телефонът, който тя ползва, в неговата килия също е открит телефон, с тях двамата са осъществявали разговорите. Бащата на Розалина - Георги Кьосев, е в отпуск, срещу него се извършва дисциплинарна проверка. Към момента няма данни за негова съпричастност към деянията на дъщеря му.