Полицаите в Благоевград  готови и за ефективен протест по случая Чората
Полицаите в Благоевград готови и за ефективен протест по случая Чората / Снимка: Дарик - Благоевград

Полицейските служители в Благоевград и в други управления в региона обмислят дали да не обявят ефективен протест в защита на осъдените на общо 82 години затвор бивши антимафиоти, наказани за смъртта на Ангел Димитров - Чората.

"Засега предприемаме само митинг в подкрепа на осъдените офицери Мирослав Писов, Борислав Механджиев и Иво Иванов и бившите сержанти Янко Граховски и Георги Калинков", заяви пред Дарик бившият зам.-председател на Федерацията на полицейските синдикати Валентин Попов.

"Не е изключено обаче в по-късен етап да призовем органите на реда в Пиринско, а защо не и в цялата страна, да изразят позицията си, относно наложеното тежко наказание спрямо бившите ни колеги в благоевградската полицейска дирекция", каза Валентин Попов.

На въпрос, дали протестните действия на полицейските служители не са закъснели, Валентин Попов отговори, че подкрепата никога не е излишна, но досега всички в системата на Обастната дирекция са се надявали, че българският съд ще правораздаде наказанията съгласно Закона, а не под натиск, както се случва по делото "Чората".

Първият митинг в защита на експолицаите ще се състои в понеделник-10 август, пред сградата на Съдебната палата в Благоевград. Разпространена е вече и декларация към правозащитните организации, МВР, Министерски съвет и гражданството. В документа пише:

„Решението на военните магистрати е позор за българското правосъдие и държавността, г-н министър, не позволявайте служителите ви да се чувстват обругани, смазани и беззащитни, колегите ни не са убийци!”

„Присъдата на колегите е позор за българското правосъдие! Родната Темида явно освен с превръзка на очите е и със запушени уши, за да не чува собствените си безумни постулати, граничещи с абсурда и издигащи на висок пиедестал несправедливостта, безпринципността и елементарната липса на логика и човешки разум.”, това е част от разпространената вчера декларация на синдикалното дружество в ОДП - Благоевград в подкрепа на осъдените по случая “Чората” благоевградски полицаи.

В декларацията се казва още: „Ние, полицаите, не сме убийци, не са убийци и нашите колеги Писов, Иванов, Граховски, Механджийски и Калинков. Ние сме хора, които ежедневно изпълняват служебните си задължения, браним правата и законните интереси на гражданите. Ние познаваме нашите осъдени колеги и техните семейства и не приемаме абсурдното обвинение в умишлено убийство. Съдът е повярвал на показанията на интимната приятелка на починалия А. Димитров-Чората, а е дискредитирал показанията на петима полицаи с безукорна репутация”.